ИЗДВОЈЕНОНовости

Из осињског водовода потекла питка вода

Питка вода данас је потеклa из прве чесме у осињском крају, а пуштање у функцију водовода, који ће водом снабдијети око 1.000 домаћинстава јужног дијела Дервенте у Црнчи, Церанима, Осињи, Појезни, Великој и Малој Сочаници, организовано је испред цркве Светог Пантелејмона у Осињи.

Воду је најприје добило око стотину домаћинстава, мадју којима је и дом седамдесетдеветогодишњег Томе Новића.

– Од 2014. године сам користио воду из Укрине, тако да нам је требала и техничка и вода за пиће. Ово нам је најсрећнији дан у животу и разумију нас они који знају шта значи имати воду и ријешено ово животно питање – рекао је Новић, а Владимир Новић из Горњих Церана казао је да је водовод насушна потреба мјештана свих шест села осињског краја.

– Поздравио бих и захвалио нашем градоначелнику што нам је изашао у сусрет да и наших шест села добије воду. Бавим се пољопривредном производњом, имам 50 грла крупне стоке, и сваки дан сам прелазио 15 километара да бих довезао двије цистерне воде. Сад ће бити доста лакше и зато хвала до неба – рекао је Новић апелујући на мјештане свих села да што прије уплате свој дио учешћа како би пројекат што прије био финализован.

Прву чесму осињског водовода отворио је градоначелник Милорад Симић у присуству сарадника и мјештана подсјетивши да је ово пројекат од деценијске важности за Дервенту.

– Ово је велики дан за Дервенту и осињски крај који обухвата шест села, када је симболично прва чесма отворена. Приводимо крају позитивну причу, а то је да 1.000 домаћинстава добије питку воду у цијелом јужном дијелу Дервенте. Било је проблема и опструкција, али је побиједило позитивно размишљање и потреба ових људи. Обрадован сам јер је овај пројекат стигао у ову фазу и не знам да ли је иједан пројекат за вријеме мојих мандата био позитивнији јер је питка вода благослов – рекао је Симић подсјетивши да ће буџет града изнијети двије трећине укупне вриједности пројекта.

– Мислим да је овај начин распореда трошкова оптималан, а до сад је локална заједница уложила 1.250.000 марака. Сљедећа фаза су секундарни водови, а за сад су домаћини за четири, пет водова обезбиједили учешће. На идућем скупштинском засједању биће предложено да 1.500.000 КМ из буџетског суфицита буде издвојено за овај пројекат. Даље је ствар само организовања домаћина за секундарне водове, а 100 оних који су у близини главног цјевовода се већ прикључује на главни вод – најавио је градоначелник додавши да би за неколико мјесеци сви заинтересовани мјештани могли добити воду, те да је потребно само техничка спремност за прикључење.

Предсједник грађевинског одбора пројекта водовода у осињском крају Драгомир Лејић рекао је да овај чин означава почетак завршне фазе овог пројекта.

– Реализација пројекта је била веома захтјевна јер је у почетку било много опструкција почев од одусуства подршке скупштинске већине што је узроковало неразумијевањем и одбијањем дијела мјештана да буду дио пројекта. Захваљујући градоначелнику Симићу и тренутној скупштинској већини који су препознали потребу за Осиње и околине, кренули смо у реализацију и можемо рећи да је ово симболично отварање чесме почетак завршне фазе, реализације секундарних водова у селима и засеоцима – рекао је Лејић додавши да се заинтересованост мјештана повећала.

–  Чак они људи који су били сумњичави у почетку и нису жељели да учествују, сада се јављају и интересују за прикључивање пројекту, дакле увидјели су да је то озбиљна прича – додао је Лејић, а потврда о озбиљности је стигла првом фазом.

– Сада у овој првој фази се ради око стотину домаћинстава, то су дакле они грађани који су везани за примарни водовод, а касније иде тендер за 22 вода, гдје смо оставили шахте, и гдје ће бити омогућен прикључак за неколико мјесеци – објаснио је директор фирме „Инстел“ из Бијељине, која је извођач радова, Владимир Гутић.

Отварању прве чесме осињског водовода присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић рекавши да је овај дан носи значај и за останак становништва на селу.
– Ово су можда мали кораци за Српску, али су за Дервенту и осињски крај велики. Ја сам обрадован, заједно са мјештанима, да коначно рјешавамо проблем питке воде што није само техничка ствар, него и емотивна и веома је важан корак за останак на селу – рекао је Жунић.

Поводом овог догађаја мјештани су се захвалили и одборницима који су препознали потребу становника овог краја, те подржали приједлог да овај крај буде снабдјевен водом.

– Ово је велико задовољство и што се тиче одборника и мјештана до чијих домова ће доћи вода и вјерујем да је то велика ствар за ово подручје, за сва села која су обухваћена овим водоводом и сигурно ће утицати на то да села остану и даље жива и да се задрже људи на овом подручју – истакао је одборник Социјалистичке партије у локалном парламенту Славен Гојковић, а одборник Уједињене Српске Миодраг Тешендић честитао је мјештанима на истрајности за испуњење основне потребе у њиховом крају.

– Послије толико опструкција које је трпио овај пројекат, направили смо искорак да се данас овдје пусти вода која је насушна потреба. Желим да се захвалим градоначелнику и свим мјештанима који нису одустали од овог пројекта – казао је Тешендић.

Техничка документација за 22 секундарна вода је финализована и како је истакнуто данас даља динамика расписивања тендера је на будућим корисницима. Корисници би требали да на жиро – рачун града Дервента, на име трошкова прикључка, уплате по 1.500 марака, послије чега слиједи изградња шахта и монтирање опреме, а обавеза корисника је да обезбиједе прикључак од шахта до куће.

Related posts

Срећан Бадњи дан!

admin

СТАЊЕ НИЈЕ АЛАРМАНТНО, У ТОКУ ДЕЗИНФЕКЦИЈА УСТАНОВА

admin

Залихе пуније
за 112 доза крви

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još