ИЗДВОЈЕНОНовости

Именовани начелници свих шест одјељења Градске управе

Скупштина града донијела је данас рјешења о именовањима начелника свих шест одјељења Градске управе, усвојене су и измјене Статута града којим се укида функција другог потпредсједника парламента, а усвојени су и извјештаји о извршењима буџета града за прошлу и први квартал ове године, те констатован буџетски суфицит.

Када се ради о именованим начелницима одјељења, на челу ресора финансија и привреде и друштвених дјелатности остају руководиоци из претходног мандата Миле Стринић и Славен Пашалић, док ће Одјељење за општу управу водити Горан Вукмирица. За начелника Одјељења за инспекцијске послове изабрана је Ђурђа Додиг Пијетловић, а Одјељење за стамбено – комуналне послове водиће Срђан Новић, док је на руководеће мјесто у Одјељењу за просторно уређење именована Споменка Живанић.

Претходно је Скупштина већином гласова усвојила измјене Статута града којим се укида функција другог потпредсједника Скупштине града, односно измјенама Статута локални парламент поново ће имати једног потпредсједника који своју функцију обавља волонтерски.

Дужа расправа између одборника позиције и опозиције водила се о Извјештају о извршењу буџета града за прошлу годину, који је, према ријечима овлашћеног лица из Одјељења за финансије Миле Стринића извршен у износу од 25,5 милиона марака.

  • Извршење буџета износи 108 одсто у односу на планирани буџет за 2021. годину. Кумулативни суфицит на крају прошле године износио је четири милиона КМ – рекао је Стринић.

Одборник СДС-а Бранко Катанић казао је да је капитални буџет у прошлој години остао нереализован, с обзиром да дио планираних пројеката није завршен, док је шеф Клуба одборника ове странке Перо Ђурић казао да је исказани суфицит резултат нереализованих пројеката.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић истакао је да је у условима који су владали у прошлој години, извршна власт радила веома добро, нагласивши да је капитални буџет остварен у износу од 95 одсто.

  • У прошлој години је владао ненормалан однос између законодавне и извршне власти и у тим условима остварен је суфицит – казао је Јефтић указавши на проблем који локална управа има са опструкцијама у вези са пројектовањем реконструкције објекта Основне школе „Никола Тесла“, с обзиром да је избор понуђача за пројектовање закочен од 20. јануара.

Миле Стринић је појаснио да је стигло шест жалби на јавни позив за пројектовање, те да је покренут и спор пред Судом БиХ.

Одборник СНСД-а Давор Симић упитао је коме може да смета буџетски суфицит од четири милиона КМ.

Извјештај о извршењу буџета усвојен је већином гласова, као и извјештај из којег је видљив обим извршења буџет за први квартал ове године.

Подршку већине одборника добила су и два рјешења о извршењу правоснажних пресуда Окружог суда у Добоју, те више одлука о продаји непокретности и неизграђеног градског грађевинског земљишта путем лицитације, као и о замјени и продаји непокретности у својини града физичким лицима. Одборници су, такође већином гласова, подржали куповину градског грађевинског земљиштва у својини „Фрукта трејда“ и именовали Савјет за израду измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“.

Усвојена је и одлука о поништењу конкурса за именовање три члана Управног одбора Центра за културу и одлука о разрјешењу вршилаца дужности чланова УО у овој установи. Скупштинском одлуком разрјешн је дужности члан УО Центра за културу и именоваан вршилац дужности члана УО. Одлуком већине одборника разријешен је члан УО Спортског центра и именован вршилац дужности на ову функцију, а именован је и в.д. члана УО Центра за социјални рад. На основу скупштинске одлуке биће расписан конкурс за избор чланова Одбора за жалбе града, те је разријешен члан скупштинског Одбора за праћење примјене кодекса понашања.

Усвојена је информација о стању у области културе и стипендирању студената и ученика у школској 2021/2022. години, те извјештаји о намјенском утрошку средстава посебних водних накнада и намјенских средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената за прошлу годину. Прихваћена је иницијатива за израду измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“.

 

Градоначелник Милорад Симић коментаришући данашње засједање истакао је да је на сједници констатовано да је 2021. година протекла у духу доброг финансијског пословања.

– Ревизија о финансијском пословању Дервенте била је позитивна 2014. и 2018. године, а вјерујем да ће бити и за протеклу годину, што је резултат коректне и ваљане борбе мојих сарадника и мене. Данас смо констатовали да је и 2021. година протекла ваљано, буџет је био за осам одсто већи од планираног и средства су добро планирана из чега се очекује значајан суфицит. На сљедећој сједници Скупштине града распоређиваћемо тог суфицита и то на најбољи могући начин – рекао је Симић додавши да ће дио средстава суфицита бити намијењено за осињски водовод, један од најзначајнијих пројеката за град.

– Сва моја борба у протеклих годину и по, са људима са којима се не слажем, била је у циљу да им докажем оправданост тог пројекта, а који је једно велико задовољство за наш град. Треба истаћи и важну ствар а то је да нећемо ићи у кредитно задужење – рекао је Симић истакавши задовољство и именовањем начелника одјељења у Градској управи.

– Више од годину и по нисам имао прилику ни предложити начелнике одјељења с обзиром да ми данашња опозиција, то није омогућила. Већ од сутра крећемо да радимо, као и до сада, за добробит Дервенте  – рекао је Симић.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић истакао је да су на данашњем засједању донесене важне одлуке.

– Усвојене су одлуке о именовању начелника одјељења што је вјероватно требало урадити и раније, али је важно да смо то данас завршили. Што се тиче тачке о измјени Статута града, срж те измјене је промјена која је уведена прошле године, а то је да Скупштина града има два потпредсједника, односно да други потпредсједник буде професионалац. Ова измјена Статут града враћа на претходно стање, а то је да Скупштина има само једног потпредсједника волонтера. Вјерујем да је и то веома важна ствар јер ћемо с тим уштедјети у буџету на годишњем нивоу око 50.000 КМ – оцијенио је Радановић. Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш такође је истакао значај именовања начелника одјељења.

– Укинули смо једно мјесто потпредсједника који је обављао своју функцију као запослено лице и на тај начин уштедјели око 50.000 марака у буџету што је доказ одговорне политике. Важно је напоменути и да је Градска управа 18 мјесеци радила без начелника одјељења и готово годину дана без замјеника градоначелника, а у тим условима је градоначелнику било скоро немогуће радити – оцијенио је Томаш коментаришући и усвајање извјештаја о извршењу буџета за протеклу годину.

– Када је у питању извршење буџета, ствара се политизација свега, јер је око 95 одсто буџета извршено, што говори о одговорности извршне и законодавне власти. Вјерујем да је то ствар политизације због текуће изборне, јер одборници опозиције треба да се присјете да су предложили већину пројеката знајући да не могу бити извршени  – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да сматра су измјене Статута проведене по скраћеној, а не редовној процедури, иако за тим није било потребе с обзиром да владајуће странке имају капацитет да усвојене предложене одлуке.

– Када се ради о новоименованим начелницима одјељења поставља се питање колико ће име, иако су стручни, бити одријешене руке да раде свој посао Ђурић истичући и незадовољство у редовима опозиције извршењем буџета за протеклу годину.

– Неки капитални пројекти које смо ми предлагали у претходном периоду нису извршени и провлаче се неистините приче да нисмо подржали издвајање средстава за ОШ „Никола Тесла“, за коју смо издвојили 200.000 марака да се одради пројектна документација и све остало што је било неопходно да се ради у том периоду, међутим ова власт је тек ове године у јануару расписала тендер – рекао је Ђурић.

 

Related posts

„Пркос – фест“ подигао завјесу

admin

УХАПШЕНИ ТЕШЊАЦИ КОЈИ СУ КРАЛИ „ГОЛФОВЕ“

admin

Одата почаст одважним и храбрим борцима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još