Друштво

ИНКЛУЗИЈА У ФОКУСУ НОВОГ ЗАКОНА

На јавној расправи о Нацрту измјена и допуна Закона о основном васпитању и образовању, коју је Министарство просвјете и културе РС организовало данас у Дервенти, у фокусу је било инклузивно васпитање и образовање.

Поред представника надлежног министарства, јавној расправи су присуствовали начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, као и директори и представници основних школа са подручја добојске регије.

Начелница Одјељења за основно образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе РС Гордана Дукић казала је да је циљ инклузије да се способности дјеце развију до максимума.

– Инклузивно образовање јесте право сваког лица, а поготово лица са посебним потребама, тачније, ученика са сметњама, те надарене и талентоване дјеце. Циљ је да се њихове способности развију до максимума користећи, прије свега, подршку која подразумијева флексибилне наставне планове и програме, стручне наставнике и стручну подршку која ће код ученика да развије кључне компетенције и припреми их да примјећују и поштују различитости, те да развијају толеранцију – казала је Дукићева.

Поред тога, Дукићева је додала да је образовна инклузија увод за социјалну инклузију. Према њеним ријечима, најважније је да дјеца буду спремна и оспособљена за укључивање у друштво и за самосталан живот.

– На данашњој дискусији било је ријечи о томе да постојећим школама за дјецу са сметњама у развоју пружимо шансу да буду стручна подршка, односно, ресурсни центри зашто што имају стручњаке, добре материјалне капацитете и у прилици су да своје знање и искуство дају школама и родитељима којима су потребна. С обзиром да имамо све већи број дјеце која имају потребу за додатном подршком, можемо искористити знање и могућности које нуди конкретно Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ у Дервенти. Дакле, они, као јединствена установа, чији је оснивач Влада РС, могли би да буду у служби инклузије на читавом простору РС – рекла је Дукићева.

Related posts

ВЕЋИ БРОЈ НАСЕЉА СУТРА БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ликовна активност значајна
за правилан развој дјетета

Derventski List

ТАКМИЧАРСКИ ДУХ ПУТ КА УСПЈЕХУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još