Друштво

Исказна подршка
дјеци са потешкоћама

Малишани из вртића „Трол“ уз подршку ученика основних и средњих школа пригодним програмом обиљежили су данас 2. април, Свјетски дан свјесности о аутизму, пославши поруку да у друштву треба да буде мјеста за све различитости.

Најмлађи и школарци спортским такмичењима, плесом уз посебну кореографију и музикцу, подржали су сву дјецу са сметњама у развоју.

Директорица „Трол“ Гордана Симић казала је да ова предшколска установа велике напоре улаже у инклузију и то онако како је то приписао правилник донесен у оквиру Закона о предшколском васпитању и образовању.

– У нашем вртићу имамо 13 дјеце са одређеним сметњама, не само аутистичног спектра, и настојимo да свима њима и њиховим родитељима пружимо сву могућу подршку. Данас смо на овај начин настојали да заједно са основним и средњим школама, Домом здравља, Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, Центром за социјални рад и другим установама пошаљемо поруку из нашег града о важности подршке дјеци са потешкоћама – истакла је Симићева додавши да у вртићу „Трол“ дјелује Центар за рани раст и развој у којем са дјецом раде стручна лица.

– У овом центру пружамо подршку дјеци која бораве у вртићу и њиховим родитељима, али и свој другој дјеци која нам се обрате – рекла је Симићева истакавши да ће, када вртић буде проширен, имати и ресурсну собу са свом потребном опремом.

Дефектолог Тијана Бојанић истиче да је веома важно да родитељи код дјеце на вријеме уоче промјене.

– Много је погрешних увјерења и предрасуда о аутизму, а важно је да знамо да је то стање које траје цијели живот и да то није болест која се може лијечити. У раној доби то је изостанак контакта очима или ако не употребљава предмете на прави начин. Можда највећа карактеристика је кашњење у говорно – језичком развоју и слично – објаснила је Бојанићева.  

Програму у вртићу присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, одборници у градској скупштини, директори школа, родитељи и други гости.

Related posts

КВАЛИТЕТНЕ САДНИЦЕ ДАЈУ СОЧНО ПОВРЋЕ

admin

Обарао стабло, па оштетио струјни кабл

admin

Струју добија десет домаћинстава повратника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još