Друштво

Исхрана кључ превенције
обољења музних грла

Дервента је данас била домаћин првог предавања о превенцији обољења музних грла, са акцентом на нутритивном сегменту бриге о музилицима, а ова тема окупила је велики број произвођача из читаве регије.

Предавање је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди из добојске Подручне јединице и Градска управа Дервента, уз подршку фирме „Синтофарм Адриатика“ из Орашја. Пољопривреднике је о новитетима превенције обољења музних крава упознао  љекар ветеринарске медицине из Италије Еуђеније Вићенци.

– Данас се велика пажња посвећује исхрани крава и општи став у земљама Европске уније јесте да та исхрана не укључује много антибиотика, па се проналазе нови начини који ће замијенити употребу антибиотика у исхрани музних крава – рекао је Вићенци казавши да без учешћа младих у узгоју музних грла и производњи млијека, ни нема будућности у области м      љекарства.

Један од организатора предавања и директор фирме „Синтофарм Адриатика“ Нусрет Муламекић истакао је да вјерује да је ово предавање од великог значаја за узгајиваче.

– Имамо веома добру сарадњу са фирмама из Италије које се баве производњом ветеринарских лијекова и адитива за сточну храну, а један од највећих стручњака, Вићенци, фармерима из наше регије пренио је своја искуства и сазнања о нутритивној превенцији патолошких процеса који се јављају прије и послије тељења крава – објаснио је Муламекић.

Предавању је присуствовао и један од највећих произвиђача млијека Раде Ћудић из Црнче чије газдинство обухвата 150 грла од чега 85 музних крава.

– За нас узгајиваче је овакво предавање веома важно и зато настојим да им присуствујем и прикупљам искуства. Препоручујем то и младим људима, јер тако могу доста тога да науче и унапприједе своја газдинства. Што се тиче болести о којима је било ријечи, ми смо имали таквих проблема раније, али посвећујемо пажњу уредној исхрани крава, тако да имамо све мање случајева обољења – рекао је Ћудић.

Да обољења крава додатно отежавају ситуацију узгајивачима истакао је и Шимо Колобарић из Доњег Вишњика.

– Бавим се узгојем музних крава од 2007. године и тренутно имам двадесетак крава. Искрено, доста нам је тешко у посљедњих неколико година, и то највише због климе која утиче на храну, односно на „подбацивање“. Свакако, додатно нам ситуацију отежавају и случајеви да останемо без крава и то баш прошле године сам имао проблема да је неколико најбољих грла су послије отељаја престале да једу и није им било помоћи – рекао је Колобарић додавши да управо оваква предавања усмјеравају узгајиваче ка превенцији најчешћих проблема.

Предавању су присуствовали и представници из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Дервента, а идућег четвртка произвођачи ће моћи да добију корисне савјете о одгоју подмлатка грла и актуелним агротехничким мјерама у производњи стрних жита.

Related posts

Светосавска академија
данас у Центру за културу

Derventski List

У рекордном року очистили
простор око споменика

Derventski List

Поклоничко путовање у манастир Острог овог викенда

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još