Друштво

ИТ стручњаци потреба
готово сваке области

Стручњаци из области информационих технологија који су потпуно овладали израдом софтверских апликација, веб презентација и сајтова, креирањем и развојем база података и одржавањем информационих система, из године у годину постали су имепратив у свакој области, због чега у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ и у идућој школској години уписаће генерацију техничара информационих технологија.

У једном одјељењу од 24 ученика, током четири године школоваће се кадрови способни да самостално склапају рачунаре, тестирају хардвер и отклањају кварове, те инсталирају и конфигуришу оперативне системе, додатни софтвер и хардверске уређаје. Такође, свршени техничари информационих технологија могу самостално да израђују веб странице и апликације, пројектују једноставне базе података, обрађују графику, видео и звук, конфигуришу, повезују и провјеравају функционалност ЛАН мреже, те штите информациони систем од напада и отклањају кварове на рачунарској опреми. Цјелокупно стечено знање у овој области, како истичу из СШЦ „Михајло Пупин“, нуди бројне могућности.

– Наша школа има ресурсе и кадрове за потпуну имплементацију свих образовних циљева овог профила, а стечено знање и вјештине свршени ученици могу да искористе на бројним радним мјестима или наставку школовања – казали су из ове школе додавши да је потреба за запослењем стручних кадрова из ове области стална и присутна и у јавном и у реалном сектору.

– Информационе технологије омогућавају људима да буду креативни и продуктивни и да стално помјерају своје границе. Мало је радних мјеста за које се, између осталог, не захтијева познавање рада на рачунару – објаснили су из школе.

Из Средњошколског центра истакли су да је посебна пажња у оквиру наставног плана и програма овог профила усмјерена на примјену стечених теоријских знања у пракси.

– Настава из стручних премета се одвија у модерно опремљеним кабинетима и у мањим групама, тако да професори могу више пажње посветити сваком појединачном ученику. Они своје знање, вјештине и искуство несебично дијеле са својим ученицима – нагласили су из школе.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су дио уписне политике у СШЦ „Михајло Пупин“.

Related posts

ДАРИВАЊЕ ДРАГОЦЈЕНИХ КАПЉИЦА ДАНАС

admin

Празник обасјан вјером и љубављу

admin

„Гора преображења“ филмска
сага о Светом Сави

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još