Друштво

И овогодишњи род љешника путује на тржиште ЕУ

На парцелама под љешником предузећа „Еко – Босанска Посавина“ ових дана приводи се крају берба, односно прикупљање плодова који ће се послије прераде наћи на тржишту Европске уније, а година је за ово воће била веома изазовна.

Принос је, према ријечима технолога производње Бранислава Чокића, задовољавајући, односно на млађим засадима у шестој или седмој години било је око три килограма рода по грму, а у старијим и до четири килограма. Иако су очекивања била већа, суша у периоду наливања плода и киша у каснијој фази условили су да маса плода буде мања, док је број плодова на усјевима добар.

– Осим  тога, имали смо високе количине падавина у кратком временском периоду па смо један проценат плода изгубили, јер су бујице однијеле дио плодова и прекриле их земљом. На површини од око 60 хектара на којој беремо љешник, имамо око 23.000 садница и очекујемо укупан принос између 70 и 80 тона – каже Чокић.

Падавине у протеклом периоду условиле су и већу влажност плода, па ће, како истиче, и процес сушења изискивати веће трошкове.

– Сушења ће трајати дуже, што даље условљава већи утрошак енергената да би се влажност плода довела у ниво прихватљивог – рекао је Чокић.

Плодови се са парцела транспортују у складиште у којем даљом обрадом најприје буду очишћени од крупних нечистоћа које су доспјеле са њиве, потом опрани и ручно очишћени плодови љешника иду на сушење, а потом се пакују за извоз.

„Еко – Босанска Посавина“ љешник са својих парцела извози у Хрватску, гдје се налазе дорадни капацитети, а осим тога откупљује и плодове и пружа савјетодавну подршку свима онима који желе да се баве узгојем овог воћа.

– Имамо неколико коопераната са којима сарађујемо и који под засадом имају око 65 хектара, а добродишли су сви који имају интересовање за узгој љешника. Ми им нудимо саднице и стручну помоћ током неколико година, а ако су ближе и одржавање засада. Такође, кооперантима гарантујемо и откуп произведених количина љешника – казао је Чокић.

Проширење засада

Након што заврше овогодишњу бербу љешника за постојећих око 210 хектара под засадом, у плану је проширење парцела под овим воћем за још око 40 хектара.

– Послије ове бербе крећемо са вађењем садница и припрему нових парцела за садњу. Саднице су доступне на тржишту – кажу у „Еко – Босанској Посавини“.

Related posts

ПРИКУПИЛИ НОВАЦ ЗА ЕКСКУРЗИЈУ ДВОЈЕ ДРУГАРА

admin

Дијелови Календероваца и
Доњег Детлака у сриједу без струје

Derventski List

Изабрани најљепши
ћирилични рукописи

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još