Друштво

И шишање може да буде хумано

Скраћивање косе једноставан је чин који увелико може да направи разлику у животима људи и дјеце обољелих од малигних болести уколико се неко одлучи да своју косу донира за израду њихових перика.

Дервенћани који одлуче да донирају косу могу то да ураде у Фризерском салону „Афродита“, у којем услугу шишања приликом донирања косе не наплаћују, те позивају колеге фризере да се и сами придруже активностима у тој области. Када узму значајан број донација, власи за израду перика достављају бањалучком Удружењу родитеља дјеце обољелих од малигних болести „Искра“, а они даље у Сарајево у централу гдје се намјенски праве перике за свако дијете посебно.

Управо се на хуман чин који ће усрећити неког малишана протеклих дана одлучило троје наших суграђана Зоран Калоперовић и његова пријатељица чије име је познато редакцији, те њена шестогодишња кћерка.

Да донира косу Калоперовић је одлучио сасвим случајно приликом дружења са двојицом пријатеља. Како је додао косу није шишао од 1. септембра 2018. године, а иако му је у први мах било жао да се ошиша, када је схватио колико то значи људима, већ размишља о поновном пуштању косе за сљедећу донацију. Такође, донираће и косу коју чува од 2006. године, а коју је скратио такође након неколико година раста.

– Од момента када сам објавио своју нову фотографију на друштвеним мрежама, почели су да стижу поруке и позиви подршке и баш сам био изненађен одјеком који је мој гест имао код пријатеља и суграђана. Нисам мислио да ће људи тако реаговати, јер је то тако једна обична ствар коју свако од нас може да уради – рекао је Калоперовић у нади да ће све више суграђана да се одважи на донирање косе.

И његова пријатељица истрајала је у својој намјери да усрећи неко дијете донирањем косе коју није скратила пуне двије године.

– Као што је Зоран рекао, за овакав чин треба имати добру вољу и јако стрпљење. Неколико пута хтјела да скратим косу јер понекад дуга коса зна да засмета у обичним активностима, али се сјетим с којим циљем то радим и одустанем од шишања. Као родитељ настојим да својој дјеци укажем да није тешко чинити добра дјела и да је наше мало некоме много. Зато смо кћерка и ја овог пута заједно ишле на шишање и обје смо донирале косу, због чега сам веома поносна на њу – каже ова суграђанка којој ово није прва донација косе.

Предуслови

Коса за израду перика за дјецу обољелу од малигних болести треба да буде природна, односно неофарбана и нетретирана било каквим трајним препаратима, те дуга минимално 25 центиметара. Такође, не смије да буде сиједа.

Related posts

Освојили највише диплома и пласман на републичко такмичење

admin

ПЧЕЛЕ БЕЗ ХРАНЕ, САЋА ПОЛУПРАЗНА

admin

Полицајци и „Троловци“ заједно регулисали саобраћај

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još