ИЗДВОЈЕНОНовости

Кадровска питања обиљежила засједање

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој сједници, већином гласова, Нацрт одлуке о измјенама и допунама Статута града, те више рјешења која се односе на кадровске промјене у управним одборима вртића „Трол“ и Спортског центра, те скупштинским радним тијелима.

И ово засједање обиловало је оштрим тоновима између одборника већине и опозиције, а највећу расправу изазвале су предложене кадровске промјене, али и измјене Статута града којим је предвиђено увођење два потпредсједника локалног парламента, и то остављање могућности да оба буду професионално ангажована на овој позицији. Предлагачи овог документа, одборници скупштинске већине, увођење још једног потпредсједника Скупштине града образложили су тиме да је то случај у свим градовима у Републици Српској, док су из опозиције истицали да се ради о јединственом случају у свих 64 локалне заједнице у Српској, те да оваква могућност није законски и финансијски оправдана.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да би увођење још једног професионалног потпредсједника Скупштине, буџет града коштало око 100.000 КМ, што Министарство финансија не би одобрило, док је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао да се нацртом измјене Статута града предвиђа увођење још једног потпредсједника, што не значи да ће се то и десити, те да ће то зависити од других именовања, попут градског менаџера, савјетника и других сарадника у управи.

Овај нацрт усвојен је са 15 гласова „за“, док је 11 одборника било „против“.

Бурне расправе у скупштинској сали изазвали су и приједлози трећине одборника скупштинске већине да дужности буде разријешен један члан Управног одбора вртића „Трол“, и то из реда оснивача, као и сва три члана УО Спортског центра, а дискусија о овим тачкама дневног реда отишла је у правцу међусобног препуцавања о резултатима протеклих локалних избора.

У предложеним рјешењима за ове измјене наведено је да разлози за то леже у неусвајању годишњих извјештаја о раду и финансијских извјештаја ових установа, што су одборници опозиције оцијенили као разлозима који немају упориште за смјене, те окарактерисали као наставак притиска на чланове УО и НО јавних установа.

Резултат неслагања о овим рјешењима јесте и изгласавање разрјешења дужности једног члана УО „Трола“ и три члана члана Спортског центра, али не и именовање вршилаца дужности на ова мјеста до окончања конкурсне процедуре за избор на ова мјеста, с обзиром да је градоначелник Милорад Симић предложио да досадашњи чланови остану на овим функцијама у својству вршилаца дужности. Већином гласова усвојене су и одлуке о расписивању конкурса за избор једног члана УО „Трола“, те три члана овог тијела у Спортском центру.

Приједлози трећине одборника скупштинске већине за кадровске промјене у скупштинским радним тијелима, послије обимне расправе, такође су усвојени већином гласова. Тако ће од сада у комисијама за статут и прописе, награде и признања, те у Одбору за праћење примјене кодекса понашања Скупштине града, умјесто Славена Гојковића и Бојана Радановића из СП-а, те Миодрага Тешендића из Уједињене Српске, бити одборник СДС-а Славко Бојанић. На мјесту замјеника предсједника Одбора за праћење примјене Кодекса понашања Скупштине града, умјесто Зорана Милојевића из НДП-а, од сада ће, одлуком већине одборника, бити Дејан Пјерановић из ДНС-а.

Коментаришући данашње засједање, градоначелник Милорад Симић оцијенио је да је сједницу, великим дијелом, обиљежило непоштивање правилника и пословника оурада Скупштине, али и доношење одлука науштрб добробити за грађане.

  • Током 16 година слоге, по жељи грађана, није било већих турбуленција у Скупштини, а данашње засједање показује да се то мијења. Ово је уједно и прилика да мало резимирамо ситуацију послије избора, на којима је садашња скупштинска већина изгубила у трци за начелника, али и Скупштину града, али им се ипак десила власт коју желе по сваку цијену. Због тога је данашње засједање било тужно, у смислу поштивања правних процедура и прописаних правила. Предсједник Скупштине града, којег као институцију поштујем и не желим да потцјењујем, у тој улози се не сналази. То је једна острашћена групација људи, а Дервенту ће све то да кошта – казао је Симић додајући да напрасно разрјешење чланова управних одбора јавних установа оставља простор за управне спорове, на шта је и раније упозоравано.
  • Ми Дервенти желимо добро и то већ 17 година, али ово данас није Дервента, него осветољубивост и интерес проткан благом дозом криминала – поручио је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је скупштинска већина показала свој правац усвајајући предложене тачке дневног реда, укључујући и измјене Статута.

  • На данашњи рад Скупштине утицали су поједини одборници који настоје да омаловаже скупштинску већину и поједине одборнике. Они немају достојанство, немају свој поглед, а све њихове дискусије се своде на омаловажавање одборника, криве наводе, реплике, без приједлога који би ишли у правцу договора. Цијеним да одборници окупљени око градоначелника још нису схватили да нису у стању да купе ниједног одборника, него само могу да наштете овом дому и граду. Вријеме је да схвате да је дошло до промјена у Дервенти, да идемо напријед и да не могу ништа промијенити по питању скупштинске већине која је данас на снази и биће до 2024. године. Једино што могу јесте да разговарају с нама – казао је Ђурић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је, резимирајући засједање, да већи дио донесених одлука, укључујући и измјене и допуне Статута нису у складу са законом.

  • Закон предвиђа да Скупштина града има предсједника и потпредсједника. Међутим, измјенама Статута је предложено да Дервента, која броји 25.000 становника, буде једина од 64 локалне заједнице Српске која ће имати два потпредсједника Скупштине, а који ће своју дужност обављати као професионална лица, за шта треба обезбиједити из буџета око 100.000 марака. Цијеним да Министарство финансија неће дати сагласност за то – казао је Томаш додавши да ни разрјешења чланова управних одбора јавних установа и радних тијела парламента, није у складу са прописима.
  • Мора да постоји децидно објашњење за смјене. Због таквих одлука, у наредном периоду, треба очекивати већи број управних спорова због неправилности – оцијенио је Томаш.

Тачке усвојене једногласно

Пословник и етички кодекс Скупштине града, те одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите и формирању штаба за ванредне ситуације града, усвојени су једногласно и без расправе. Подршку свих одборника добиле су и одлуке о фонду стамбених јединица социјалног становања и висини њихове закупнине, као и одлуке о условима и начину обављања јавног и такси превоза у граду. Усвојене су и одлуке које се односе на накнаду за коришћење путног земљишта за полагање инфраструктурних водова и базних станица, као и поступку субвенционисања закупнине.

Зелено свјетло добиле су и информације о стању у области снабдијевања електричном енергијом и у области културе, а када се ради о Информацији о превентивној здравственој заштити становништва у прошлој години, директор Дома здравља Мирко Шаран у обраћању одборницима казао је да је прошлу годину обиљежила борба против вируса корона, при чему се ова здравствена установа водила упутствима надлежних институција.

  • У прошлој години је тестирано 2.229 становника, а 889 их је било заражено корона вирусом, док је под надзором било 3.365 особа. До сада је прву дозу вакцине против вируса корона примило 1.409 особа, а обе дозе 1.498 – рекао је Шаран позивајући становнике да се вакцинишу, додајући да су се све доступне вакцине показале као ефикасне.
  • Иако смо ушли у мирну фазу када се ради о вирусу корона, вакцинација је и даље најбоља заштита. У Дервенти биљежимо мали број вакцинисаних, због чега позивам становнике, а посебно одговорне у колективима да се пријаве за вакцинацију, а ми смо већ анализирали могућност да обиђемо колективе и изађемо у сусрет заинтересованим за вакцинацију – рекао је Шаран.

Related posts

Нестанак струје на извориштима
оставио дијелове града без воде

Derventski List

МАЛЕНИ МУЗИЧАРИ ПОКАЗАЛИ ШТА ЗНАЈУ

admin

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОСВЕШТАО ЖИВОПИС У ЛУЖАНСКОМ ХРАМУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još