ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Килограм очишћеног шарана 12,50, а печеног 16,50 КМ

Тренд поскупљења није заобишао ни рибарнице, па ће Дервенћани током предстојећег Божићног поста и крсних слава морати да издвоје више новца за рибу која је значајно скупља него лани.

Килограм неочишћеног шарана, који важи за најтраженију врсту рибе у дервентским рибарницама, тренутно кошта 12 марака, док је крајем марта његова цијена била од осам до девет марака. Прошле године у овом вријеме килограм очишћеног шарана могао се купити за око осам КМ.

Рибарство „Марјановић“ познато је по свјежој понуди шарана из сопствене производње, а више цијене, како додају, нису смањиле број купаца.

– Цијена шарана је 11 марака за килограм, док тостолобик кошта 7,50 КМ. Планирали смо још да набавимо и амура и сома. Што се тиче потражње, није било промјена, редовне муштерије купују као и до сада, то јест, ко је научио да купује, купује још увијек, тако да се обим посла није смањио – казали су из „Марјановића“ додавши да услуга чишћења рибе ове сезоне кошта 0,70 КМ по килограму.

У рибарници „Миленијум“ кажу да се ни постојеће цијене можда неће здржати.

– У посљедњих годину све врсте рибе су поскупјеле за отприлике двије марке за килограм, с тим да је најављено додатно поскупљење. У понуди имамо шарана за 12 марака по килограму, амур за осам, пастрмку за 11,50 и сома који држи цијену од 15 марака за килограм. Чишћење рибе наплаћујемо пола марке по килограму – рекли су у рибарници „Милениум“ додавши да би рибе требало да буде довољно за све њихове купце.

За купце који желе да купе печену рибу у овој рибарници нуде и ту могућност.

– Услуга печења рибе, због поскупљења уља и брашна, сада умјесто три кошта четири марке за килограм – казали су у овој рибарници.

То значи да килограм очишћеног и испеченог шарана кошта 16,5 КМ.

Богату понуду ријечне и морске рибе и морских плодова, као и до сада, имају „Фрукта трејд“ у својим маркетима, цијене су, како додају, такође више него прошле године.

– Када је у питању свјежа риба, у понуди имамо шарана и очишћену пастрмку, а од морске рибе бранцин и ораду. У вријеме поста, у великим продајним објектима имамо у понуди и свјежи очишћени  тостолобик, лосос, дагње – кажу у „Фрукти“ додајући да у понуди имају и печени ослић, ораду, бранцин и панирани програм, а на одјелима рибарница „Корт маркета“ и програм залеђене рибе.

– У понуди је ослић бијели  Хоки, скуша, пастрмка, пангасиус, бакалар, гирице,панирани рибљи штапићи и ракови. Ове године евидентна је несташица плавог ослића Хоки, који није доступан ни код једног добављача. Када су у питању цијене, ове године је дошло до највећег повећања цијена рибе – додали су из „Фрукте“.

Иако су поскупљење рибе суграђани и очекивали, актуелне цијене ипак су многе изненадиле. Због тога ће, истичу, морати да смањују количине рибе на посној трпези, али и да се сами прихвате посла чишћења рибе.

– Славим крсну славу Светог Николу и куповао сам до сада 15 килограма шарана. Ове године ћу због драстичног поскупљења морати да смањим количину рибе или да пређем на повољније врсте. Када се томе још дода астрономска цијена уља и најављено ново поскупљење брашна, за крсну славу на којој имам двадесетак гостију, неће ми бити довољне двије плате – каже наш суграђанин.

Луксуз

Дервенћани којима је риба и мимо поста саставни дио трпезе, истичу да је ова намирница одавно постала луксуз.

– Рибу смо некада раније имали барем једном седмично за ручак, а сада, нажалост, нећемо је моћи приуштити ни једном мјесечно – додаје овај суграђанин.

Related posts

Запосленим у Дому здравља по 500 КМ, за ОШ „Никола Тесла“ 150.000 КМ

admin

Укрштени ставови о осињском водоводу

admin

Пријаве пројеката
младих до 13. марта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još