Друштво

Килограм прасетине дупло скупљи него лани

За предстојеће празнике грађани Српске прасиће ће плаћати и до десет марака по килограму, што је готово дупло скупље у односу на исти период прошле године, кажу пољопривредни произвођачи.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је за „Независне новине“ да се за предстојеће празнике може очекивати цијена прасића од осам до десет КМ по килограму.

– Тренутна цијена у Посавском дијелу Српске је од шест до седам КМ по килограму са тенденцијом раста пред предстојеће празнике – казао је Маринковић.

Додаје да прасића нема у довољном броју и да је то посљедица системског уништавања домаће производње и прекомјерног увоза из земаља Европе.

– До поскупљења је морало доћи. Имамо системско уништавање домаће производње и прекомјеран увоз из Европе, а тренутно се земље Европе суочавају са мањком сточног фонда, што доводи до поскупљења – казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, дошло је и до поскупљења јагњади те је тако тренутна цијена седам КМ, са тенденцијом даљег раста цијена.

– Цијена сточне хране и мањак домаће производње утичу на подизање цијене, а са друге стране имамо и то да су земље региона које имају већу производњу редуковале извоз те су то главни разлози поскупљења – казао је Маринковић.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске, казао је за „Независне новине“ да ће око Васкрса и Ђурђевдана цијена прасића бити до десет КМ по килограму.

– Прошле седмице продавали смо по шест КМ по килограму, а већ у току ове седмице очекујемо више цијене, док ће до празника цијена ићи и до десет КМ по килограму – казао је Маљчић.

Сточари се суочавају са високим цијенама житарица те уколико не би повећавали цијене, не би могли опстати.

– Сточни фонд се смањује, а ми смо приморани на смањене производње, јер немамо услова за опстанак – казао је Маљчић и истакао да фармери не продају прасиће испод 30 килограма.

– На неким пијацама се могу пронаћи прасићи до 25 килограма, јер се фармерима не исплати да продају мање – казао је Маљчић и додао да је понуда све мања, а цијене су све веће.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, казао је за „Независне новине“ да је тренутна ситуација веома лоша и да је потражња за прасићима велика.

– Прошле године кукуруз је подбацио, а фармери су преполовили своју производњу, па тако можемо очекивати и већа поскупљења – казао је Бајић.

Раденко Ђукић, фармер, казао је за „Независне новине“ да је потражња за прасићима велика, али да њих нема довољно.

– Велика је потражња, али тешко се на домаћем тржишту могу пронаћи прасићи за продају – казао је Ђукић.

Синиша М. из Бањалуке, рекао је да планира набавити прасе за славу, али да је изненађен високим цијенама.

– Распитивао сам се на неколико мјеста, очекивао сам да ће доћи до поскупљења, али не баш оволиког. Свакако ћу прасе купити по садашњим цијенама, док је бар мало јефтиније – казао је он.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Вјера и породицa стубови Васкрса

admin

Истакнут значај жена у животу Дервeнте

admin

Празнични концерти
на крилима хуманости

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još