ДруштвоИЗДВОЈЕНО

КИША И ХЛАДНОЋА ОДГАЂАЈУ БЕРБУ ПОВРЋА

Готово свакодневна киша, неријетко и град, те ниске температуре ваздуха за ово доба године кумовали су прилично лошем стању у баштама и пластеницима.  Готово све повртарске културе увелико касне, а ратари се боре да одбране биљке од разних биљних болести.

Иако је календарски вријеме приспијећа појединих сорти поврћа, неповољне временске прилике довеле су поједине биљке у фазу стагнације. Температуре које ноћу падају испод 12 степени Целзијуса успоравају развој повртарских, па се биљке боре да опстану. Краставац, парадајз, паприка, који у пластеницима код домаћих произвођача приспијевају у овом периоду, слабо дозријевају, због чега пријети развој разних биљних болести.

Дервентски ратари, како кажу, настоје да природним препаратима спасе род. Међу њима је и породица Ратковац из Доњег Детлака који проблеме у повртњаку рјешава испробаним методама.

– Дуго година се бавимо овим, имамо и стручну литературу, ишли смо на разна предавања, али искуство је најбоља лекција. Племењача нам за сада задаје највише проблема, а њу настојимо да сузбијемо раствором млијека и воде – тврди домаћин Зоран Ратковац те додаје да највише пажње придају томе да избјегавају вјештачка ђубрива.

– За прихрану биљака користимо и коприву и кокошије стајско ђубриво растворено у води. Такав вид производње смо изабрали јер производе не пласирамо, него прерађујемо – каже Нада Ратковац додајући да на племењачу могу утицати, али не и на ноћне ниске температуре.

– Због тога поврће које се налазе изван пластеника успорено напредује. Берба краставаца и махуна драстично ће каснити – каже Ратковац.

На имању Сретка Николића поврће узгајају искључиво за своје потребе, а према садашњој ситуацији све културе приспјеће нешто касније.

– Поврће је посађено на пјесковитом земљишту, па ми велике количине кише не сметају, јер овакав тип земље брзо упија влагу. Све док нема града, ја сам задовољан – казао је Николић.

Породица Саљи је, пак, платила данак временским непогодама. Наиме, прва тура посађеног расада им је уништио мраз средином априла.

– Доста сам тога морала поново да сијем. Иако поврће слабије напредује, ових дана пристижу паприка и парадајз – рекла је Нада Саљи додајући да је граница за пристизање парадајза, паприка али и краставаца драстично је помјерена.

– Ако се вријеме побољша и мало температура буде виша, надам се да ћу први парадајз убрати средином јула – казала је Саљи.

Иако је година специфична ратари додају да на цијене поврћа највише утичу више цијене репроматеријала.

Нестабилно и идућих дана

Метеоролози и за предстојеће дана прогнозирају нестабилно вријеме са кишом уз сунчане интервале, а за поједине дијелове Републике Српске издата су упозорења због грмљавине. Јутарње температуре, према најавама, кретаће се од десет до 18 степени, а највиша дневна до 25 степена Целзијуса.

Related posts

107 ГОДИНА СВЈЕДОК ЖИВОТА ДЕРВЕНТЕ

admin

Усвојене измјене Пословника и одлуке о платама функционера

admin

У 90. ГОДИНИ НЕ ПРОПУШТА НИ ЈЕДАН БРОЈ ДЕРВЕНТСКОГ ЛИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još