ИЗДВОЈЕНОНовости

Конзуларне услуге од сада и у Дервенти

У дому Хрватског културног друштва „Напредак“ у Дервенти данас су озваничени конзуларни дани, што је почетак праксе на коју ће убудуће моћи да рачунају сви становници који буду имали потребе за конзуларном помоћи, савјетима и консултацијама.

Конзуларни дани, како је истакнуто, у „Напретковом“ дому биће одржавани сваке друге сриједе у мјесецу од десет до 14 часова.

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић казао је да потреба за конзуларном помоћи у Дервенти постоји одавно, што је и сам уочио већ приликом преузимања дужности 2019. године.

– Дервента је регионално средиште Посавине и показало се да постоји потреба за успостављањем конзуларних дана у овом граду. Ми смо да сада имали ту праксу у Јајцу и Бихаћу, а територијалном реорганизацијом конзуларно представништво у Јајцу је прешло у надлежност Витеза, те се створио простор за отварање новог представништва. Услови који су владали у вријеме пандемије условили су да се намјера отварања представништва у Дервенти реализује тек сада – рекао је Пиличић објаснивши да ће конзуларне услуге у Дервенти моћи да добију становници из читаве Посавини.

– Свим становницима, без обзира на националност или вјероисповијест, а који требају услуге попут регулисања држављанства, путовнице, путних листова и разних других административних послова, стојимо на располагању – додао је Пиличић.

Да ће конзуларни дани у Дервенти бити од користи за становнике свих  националности потврдио је и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић казавши да је то евидентно с обзиром на структуру захтјева који долазе у Генерални конзулат Хрватске у Бањалуци.

– Сви који желе, између осталог, да поднесу захтјев за држављанство Хрватске или дозволу за рад у овој земљи, то ће од сада моћи да учине и у Дервенти – рекао је Јерковић.

Градоначелник Милорад Симић казао је да један од резултата који Дервенти могу да служе за понос јесте и отварање конзуларних дана.

– Представници Генералног конзулата биће у Дервенти два пута мјесечно на располагању за све народе и њихове потребе које имају у вези са административним питањима. То користи народу и има моју подршку – казао је Симић додавши да могућности које се на овај начин отварају требало и заслужити.

– Дервента слови за мини – регионални центар Посавине и моја сљедећа задаћа је да Дервента стекне статус регионалног центра којем би гравитирале околне општине, Брод, Модрича и Вукосавље – казао је Симић.

Предсједник „Напретка“ у Дервенти фра Мирко Филиповић казао је да му је веома драго што се остварила идеја која се родила прије неколико година.

– Овај дом је увијек људима излазио у сусрет за њихове потребе, па смо имали и тајницу која је помагала при аплицирању за различите пројекте за изградњу или обнову стамбених јединица и то је било од велике користи за бројне грађане – рекао је Филиповић.

Поводом отварања конзуларних дана у Дервенти, у „Напретковом“ дому одржана је и пригодна свечаност којој су присуствовали и други представници хрватског народа у БиХ, између осталих в.д. Републичког секретаријата за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и предсједник дервентског ХДЗ-а БиХ и одборник у Скупштини града Маријан Кљајић.

 

Related posts

Паметна табла и 3Д штампач биће доступни ђацима

admin

ВАЖНОСТ ЊЕГЕ ЗУБА БРЖЕ СХВАТАЈУ МАЛИШАНИ НЕГО ОДРАСЛИ

admin

ОТКАЗАН „ДЕРВЕНТА НЕКТАР ФУТСАЛ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još