ИЗДВОЈЕНОНовости

Конституисана Скупштина општине у новом сазиву

Сазив Скупштине општине Дервента у мандату 2020 – 2024. година започео је данас свој рад. Нови одборници положили су заклетве, као и начелник општине Милорад Симић, који је на челу Дервенте пети узастопни мандат, а изабрано је и ново руководство парламента.

Већину руку у новом сазиву Скупштине општине, данас су, према резултатима гласања, првог засједања, имали СДС, ПДП, ДНС, СПС, ХС БиХ, уз независне одборнике Мирка Земуновића и Славка Бојанића, који више не припадају СП-у, односно Уједињеној Српској.

Након што су начелник општине и одборници положили свечане заклетве, те донесено рјешење о престанку функције досадашњег предсједника парламента, новоименована Комисија за избор и именовање Скупштине општине у саставу Славко Томаш (СНСД), као предсједавајући, те Перо Ђурић (СДС), Синиша Јефтић (СНСД), Бојан Радановић (СП) и Сања Димитрић (ПДП) једногласно је за предсједника Скупштине општине предложила Мирка Земуновића као кандидата СДС-а и Маријана Кљајића, као кандидата ХДЗ-а.

Након тајног гласања подршку 15 одборника добио је Земуновић и тако изабран за предсједника овог сазива Скупштине општине.

За потпредсједника СО изабран је Маринко Николаш, као кандидат ДНС-а, који је такође тајним гласањем, добио подршку 15 одборника. Његов противкандидат за ову позицију био је Бојан Земуновић из СП-а.

Послије разрјешења досадашњег замјеника начелника, приједлог начелника општине, да његов замјеник и у овом мандату буде Синиша Јефтић подржало је 14 одборника, 13 је било против, док су два била уздржана, тако да он није добио потребну већину гласова.

Одборници су једногласно разријешили дужности досадашње начелнике одјељења у Општинској управи, а приједлози начелника да исти кадрови буду именовани за вршиоце дужности начелника одјељења, у пет од шест ресора, нису добили подршку већине одборника. Једино је Одјељење за привреду и друштвене дјелатности добило в.д. начелника, и то досадашњег начелника Славена Пашалића.

Начелник општине Милорад Симић казао је да неке одлуке на сједнци нису усаглашене.

– Жао ми је што немамо Скупштинску већину, а говоримо о разлици у једном човјеку. Можда ће се ово показати и добрим, због конструктивности и љубави према нашем граду, а било и горих времена, нарочито 2004. године. Ми данас радимо ваљано и желим истаћи да данас није усаглашена одлука о замјенику начелника, али ће мој досадашњи замјеник остати мој сарадник. Ја морам функционисати и даље, јер сам, захваљујући подршци Дервенћана, још увијек начелник – рекао је Симић оцијенивши да је Дервента досадашњим радом постала чудо Републике Српске.

– Прије четири године, мој противкандидат је имао далеко више гласова из дијаспоре и нико о том не прича. Ја стално мислим да је ово неформална група, а скоро са већином, која иде у смјеру да учинимо што горе да буде боље, али Дервента то није заслужила. Дервента је чудо за Српску, које се изградило из сивила и туге и честитам мојој Дервенти, мојим драгим људима, мојим суграђанима на статусу града, до којег нас дијели само један корак, а што је јако велика ствар, до које нас је довела заједничка борба. Није се поредало најбоље, бар не онако како ја мислим да је најбоље, али из тог поретка треба нешто извући за будућност ове Дервенте, која је имала толико проблема, коју сам наслиједио прије 16 година и за коју сам радио – казао је Симић додавши да се првенствено радило на томе да буџет буде доступан.

– На путу напретка нам се испријечило мишљење једног броја људи који су сматрали погодним да треба смањити цијену градског грађевинског земљишта, смањити цијену ренте, продати станове за младе брачне парове и да се Дервента задужи, али ја то никад нећу урадити јер би то ишло науштрб будућности наше дјеце – објаснио је Симић.

Новоизабрани предсједник СО Мирко Земуновић казао је да је иступио из СП-а, те ће даље дјеловати као независни кандидат.

– Захваљујем се свима који су гласали за мене, а ја ћу се потрудити да сви заједно радимо за добробит Дервенте. Радићемо конструктивно, покушаћемо остварити још бољу сарадњу са начелником општине и ако поправимо резултате општине, која је веома успјешна и сада, ја ћу бити задовољан – оцијенио је Земуновић додавши да је из Социјалистичке партије иступио усљед несугласица са страначким колегама.

– Надаље ћу да дјелујем као независни кандидат, иако је било гласина да прелазим у СДС, као и да ћу да будем активан у некој новој странци, али то није истина. Било је гласина и да су „прелетачи“, па и ја, узели новац што одговорно негирам – рекао је Земуновић.

Скупштина општине је донијела рјешење и о именовању досадашњег секретара локалног парламента Сање Малешевић за вршиоца дужности на ову функцију. Донесена је и одлука о расписивању конкурса за ову позицију, те именована комисија за провођење тог јавног позива.

Такође, именоване су и комисије за примопредају дужности предсједника Скупштине општине, те руководећих службеника.

Сједницу је обиљежила вишечасовна  пауза, повремене вербалне чарке, као и несналажење новог скупштинског руководства у појединим ситуацијама.

Скупштинска радна тијела

На сједници су именовани су и предсједници, замјеници и чланови сталних радних тијела Скупштине општине и то комисија за статут и прописе, буџет и финансије, награде и признања, вјерска питања, те мјесне заједнице. Именовани су и руководиоци, замјеници и чланови одбора за праћење примјене Кодекса понашања, равноправност полова, заштиту људских права, регионалну и међународну сарадњу, одбора за питања омладине, здравље, спорт, културу и развој пољопривреде и села.

Клубови одборника

Предсједник парламента Мирко Земуновић на крају засједања казао је да Клуб одборника СНСД-а чине Синиша Јефтић, Давор Симић, Маја Пјерановић, Миленко Пуљановић, Славко Томаш, Игор Новић, Дарко Бећаревић и Слободанка Миљевић, а на челу клуба је Томаш. Клуб одборника СДС-а чине Перо Ђурић, као предсједник, те Витомир Пиваш, Бранко Катанић, Милорад Новаковић, Божидар Савовић и Жељко Наградић. Клуб одборника ПДП-а чине Сања Димитрић, Мирко Петрић (предсједник) и Душко Вујичић. Клуб одборника ДНС, СПС, ХС чине Дејан Пјерановић (предсједник), Никола Нединић, Драго Симић и Маринко Николаш.

Бојанић искључен

Уједињена Српска саопштила је данас да је одборник Славко Бојанић искључен из странке „због грубог кршења статута странке, одлука органа странке и непридржавања политичког курса странке“.

Related posts

ГРАД ДОБИЈА ПРАЗНИЧНИ СЈАЈ

admin

ХЕРОЈСКА БОРБА КРУНИСАНА СЛОБОДОМ

admin

Погледајте у које земље и под којим условима могу ући држављани БиХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još