Култура

Конџић својим дјелима заслужио поштовање

Књижевно вече организовано поводом 90 година од рођења дервентског књижевника, наставника и новинара Мухамеда Конџића Хакије уприличено је вечерас у дому Хрватског културног друштва „Напредак“, а о животу и раду овог Дервенћанина говорили су књижевници Жељко Иванковић и Жељко Грабовац.
Предсједник ХКД „Напредак“ Дервента фра Мирко Филиповић казао је да је Мухамед Конџић Хакија био један од најзначајнијих књижевника у БиХ.

– Конџић је био добар сусјед, рођен је преко пута нашег дома, а био је члан „Напретка“ учланивши се у Зеници, гдје је и живио. Био је велики књижевник, а по животној судбини велики страдалник. Из његовог страдања никла је та љепота књижевности. Ми смо хтјели одужити се овдје барем тиме да позовемо некога ко зна нешто о њему. Иванковић из Сарајева и Граховац дружили су се с њим, знају о њему пуно, а и сами су књижевници те знају процијенити шта је важно истаћи – рекао је Филиповић.
Жељко Граховац је казао да му је задовољство што је позван да буде дио обиљежавања 90 година од рођења великог прозаисте Мухамеда Конџића Хакије, који је поријеклом из Дервенте.
– Он је имао занимљив и тежак живот. Иза себе је оставио вриједна књижевна дјела, био је  приповједач и романсијер и спада у сами врх продукције када је ријеч о новијој босанско-херцеговачкој књижевности – казао је Граховац,
Конџић је иза себе оставио богато дјело за које је заслужио награде. Радио је као наставник, професор књижевности и језика, те новинар Дервентског листа, сарајевског „Ослобођења“ и других регионалних новина. Његова трагична животна прича изњедрила је бројна књижевна дјела, а нека од најпознатијих су „Кога крију књиге дуговања“, „Ноћ нема свједока“, „Силицијум фронт“, „Живе муке“, „Хам – дагова освета“, „Увјежбавање боли“, „Лимени лијес за Салцбург“ и „Сужњи“.

Related posts

Маштовити игрокази уљепшали промоцију

admin

Пригрлила дар да осјећања пренесе на платно

admin

ДРУЖЕЊЕ СА МАРЧЕЛОМ ВЕЧЕРАС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još