ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Корона, за сада, не пали аларм у школама

Ученици дервентских основних и средњих школа у понедјељак су се вратили у школске клупе, а корона вирус, за сада, није направио значајније проблеме у одвијању наставе у другом полугодишту.

Иако је епидемиолошка ситуација пред почетак другог полугодишта у Дервенти била неповољна, те је биљежен велики број становника заражених корона вирусом, у школама је ситуација под контролом.

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ истакли су да прва седмица послије повратка у школске клупе протиче без већих потешкоћа.

– До сада имамо два ученика којима је потврђена инфекција вирусом корона, 11 ученика у изолацији због контакта са позитивном особом, те једног професора који је тестиран, али још увијек није добио резултате. Надамо се да ће се оваква ситуација задржати  – рекла је директор Средњошколског центра Гордана Асентић.

Ситуација са вирусом корона под контролом је и у Стручној и техничкој школи.

– У понедјељак је настава почела према плану, а Министарство просвјете и културе обавијестили смо да су у нашој школи евидентирана два ученика чији налаз је позитиван на корона вирус, те десет ученика у изолацији. То не ремети програм рада и ситуација је задовољавајућа. Што се тиче запослених радника, ваннаставног и наставног особља, двоје је позитивно што успијевамо да регулишемо замјенама. За сада немамо лошу ситуацију каква се могла очекивати – рекла је директор школе Бранка Јовић.

Нешто више ученика у изолацији је у основним школама и то махом због контакта са обољелим.

– Према подацима којима располажемо за сада, имамо 14 ученика у изолацији, али ниједно одјељење још није у изолацији, јер нису сви из истих одјељења. Што се тиче наставника, имамо три позитивна – казала је директор Основне школе „19. април“ Елвира Миљић, док је директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић истакао је да у овој школи највећи број дјеце има рјешење у изолацији на основу контакта са члановима породица.

– Највећим дијелом у изолацији су ученици који су наведени као контакти родитељима и старијим браћи и сестрама, а ријеч је о њих 36 из различитих одјељења, тако да немамо комплетна одјељења у изолацији. Што се тиче наставног кадра, три запослена су у изолацији, те неколико запослених из ваннаставног кадра – рекао је Ђурић додавши да се нада да у наредном периоду неће бити погоршања ситуације.

Стање је повољно и у ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима.

– Тренутно имамо три ученика који су у изолацији због контакта са најближим члановима породице, а од наставника нико није одустан, тако да је ситуација добра – објаснила је директор ове школе Маја Петровић.

У ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи казали да и у редовима наставног особља има евидентираних случајева са позитивним налазом на корона вирус.

– Тренутно имамо шест ученика који су у изолацији због контакта, а те једног члана ваннаставног особља. Два наставника су позитивни на инфекцију вируса корона – казали су из ове школе.

Из Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ који је дом за 42 ученика и 20 корисника дневног центра истичу да на почетку овог полугодишта немају кориснике у изолацији, нити оних код којих су се манифестовали симптоми.

– Ученици су се вратили у смјештај и наставу и према садашњем стању ствари сви су добро, трудимо се и радимо са појачаном пажњом, тако да се надамо да ће тако и остати – казао је директор ове установе Владан Поповић додавши да је и од запослених тренутно нико није у изолацији.

У Републици Српској на вирус корона, закључно са 25. јануаром, било је позитивно 167 ученика, те 139 наставника основних школа, као и 159 ученика и 81 наставник у средњим школама. Министар просвјете и културе Наталија Тривић казала је да су ови подаци прихватљиви за постојећу епидемиолошку ситуацију.

– Надамо се да ћемо превазићи овај талас вируса корона и да ћемо се вратити редовним активностима. Наравно, епидемиолошка ситуација ће диктирати да ли ће се настава одвијати онлајн или у школским клупама, с циљем очувања здравља.

Препоруке

Ученицима и особљима школе препоручене су мјере обавезног ношења заштитне маске, те дезинфекције руку при уласку у школу, као и дистанца од два метра као незаобилазни услови за реализовање наставе. Такође, упућен је и апел родитељима да је дјеци прије поласка у школу обавезно измјерe тјелесну температуру, а у случају да је повишена, ученик не би требало да иде у школу, а о томе треба да буду обавијештени учитељи или разредне старјешине.

Настава на даљину

Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је министарство у свакодневној комуникацији са школама, те да уколико буде потребе, ученици могу да пређу на наставу на даљину.

– Упутили смо писма свим школама, али и локалним заједницама да уколико сматрају да има потребе за обустављањем настава у школским клупама, односно да ђаци пређу на онлајн наставу, ми ћемо дати сагласности. И даље важи правило као са почетка првог полугодишта да уколико се појави троје или више ђака у одјељењу да је позитивно, та одјељења иду у изолацију – нагласила је Тривићева.

Related posts

Пензионерима исплаћено још по 100 КМ

admin

Вијек и по у служби милосрђа и љубави

admin

Српски језик и моралне
вриједности сачувати од аномалија

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još