ИЗДВОЈЕНОНовости

КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА САВРЕМЕНОГ ВАТРОГАСНОГ ДОМА

Начелник општине Дервента Милорад Симић потписао је данас уговор са предузећем „Винковић“ из Оштре Луке за прву фазе изградње ватрогасног дома у Мотајичкој улици, чиме ће Територијална ватрогасна јединица послије 70 година добити нови објекат, чиме ће се створити услови за још ефикаснији рад у циљу заштите грађана и имовине.

Прва фаза изградње, која је процијењена на 339.300 марака, требало би да буде завршена за 180 дана од дана увођења извођача у посао. Предвиђени износ средстава обезбијеђен је из средстава прикупљених од накнада за заштиту пожара у претходном периоду.

– Осим потписивања уговора са извођачем радова и надзорним органима за прву фазу изградње ватрогасног дома, расписујемо и тендер за обезбјеђење још 300.000 марака предвиђених за другу фазу изградње, те 200.000 КМ за уређење саобраћајница. Очекујемо и око 130.000 КМ донације од Републичке управе цивилне заштите за унутрашње уређење дома и у фази смо набавке ватрогасног возила вриједног око 325.000 КМ. Када се све то сабере, јасно је да се ради о послу вриједном 1.300.000 марака, а све у циљу још ефикаснијег спасавања живота и материјалних добара – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Он је нагласио да се ради о великом искораку за Дервенту, јер ће ватрогасци и цивилна заштита имати објекат који задовољава све савремене стандарде.

– Сматрам да је локација за нови ватрогасни дом добра, близу је индустријске зоне. Најдаље за годину објекат у центру града гдје је тренутно смјештена Ватрогасна јединица биће ослобођен и вјероватно ће добити своју намјену – рекао је Симић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић изразио је захвалност локалној управи за подршку за изградњу новог ватрогасног дома.

– Ватрогасни дом који тренутно користи Ватрогасна јединица Дервента изграђен је 1950. године у самом центру града, гдје је велика фреквенција саобраћаја, што нам представља велики проблем при изласку на интервенције. Затим, гаражни и радни простор, који је изграђен према стандардима из 50-тих година прошлог вијека, није могао да задовољи потребе за даље ширење, напредовање и опремање Ватрогасне јединице. Начелник општине и његови сарадници предложили су да се изгради савремени ватрогасни дом који својим положајем и садржајем може омогућити даљи развој ватрогаства у нашој општини, те њихово брже и ефикасније дјеловање – рекао је Пијетловић додајући да ће када нови ватрогасни дом буде изграђен безбједност грађана и имовине бити много боља.

Представник фирме „Винковић“ Ђуро Винковић рекао је да ће за дан – два изаћи на терен како би се извршиле све неопходне припреме за почетак радова.

– Ми смо спремни да почнемо радове и надам се да неће бити никаквих проблема да испоштујемо рок од шест мјесеци за завршетак посла – рекао је Винковић додајући да ће нови ватрогасни дом, према пројекту, имати све елементе савременог објекта за потребе ватрогасне јединице.

Скупштина општине Дервента донијела је у децембру 2018. године одлуку о изградњи објекта за потребе Територијално ватрогасне јединице у Мотајичкој улици. Општина Дервента је до сада уложила 32.752 КМ у израду техничке документације, премјеравање, геомеханичка испитивања и друге послове који претходе изградњи објекта.

Related posts

Презентован програм подршке пољопривреди

admin

Од уторка продаја
карата за Цецин концерт

Derventski List

Почела адаптација прилаза
згради Основног суда

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još