ИЗДВОЈЕНОНовости

КЉАЈИЋ: ПРОБЛЕМИ „ОБИЧНИХ“ ЉУДИ ОСТАЈУ ВОДИЉА

Годину која је на измаку, у политичком смислу, обиљежили су, прије свега, општи избори чија имплементација је у Републици Српској завршена, а на нивоу БиХ и даље интензивно траје. Управо то, али и многа друга питања, прије свега важна за живот „обичних“ људи, били су теме о којима смо на крају ове године и усусрет Божићу, разговарали са предсједником дервентске Скупштине општине Маријаном Кљајићем.

– Можда би само требали да обрнемо редосљед тема, пошто су за мене ствари које утичу на свакодневни живот људи и обитељи много важније од, условно говорећи, високе политике. Ми смо изабрани да управо о конкретним интересима људи водимо рачуна и да покушамо пронаћи рјешења за оно што их мучи – каже Кљајић.

И поред таквог става, тешко је проблеме рјешавати без политике?

– Наравно. Политички утицај и политичка „видљивост“ основни су предуслови да би се било какви интереси могли остварити, па тако и ови о којима ја говорим, важни за појединце и њихове обитељи. Посебно је то важно у ситуацији у којој се сада налази хрватски народ у БиХ и то због неколико разлога. Први је због чињенице да нам важећа законска рјешења не омогућавају да у Предсједништво БиХ изаберемо легитимног представника Хрвата, а други је због тога што Хрвати из већег дијела Посавине, па тако и из Дервенте, живе на све четири стране свијета. Срце им куца у Модрану, Зеленикама, Бунару, Жеравцу и другим хрватским селима, а тијело им је далеко од ових простора.

Ви нисте успјели да сакупите довољан број гласова за мандат у Народној скупштини Републике Српске. Како гледате на то?

– Нисмо и нажалост ХДЗ БиХ није парламентарна странка у Народној скупштини Републике Српске. Међутим, ми остајемо партнери са блоком који је формирао власт у Републици Српској и који ће, сасвим је извјесно, формирати и власт на нивоу БиХ, јер смо процијенили да је то најбољи начин да се чувају и афирмирају интереси Хрвата. Желим да нагласим чињеницу да је ХДЗ у потпуности преузео обавезу старања о интересима Хрвата у Републици Српској од група и појединаца који су, умјесто интереса народа коме припадају, рачуна водили искључиво о особним интересима и особној користи.

Иако сте били кандидат за народног посланика, никад нисте одустали од локала, односно онога што Ви зовете живот обичних људи.

– Ја сам убијеђен да је то смисао политичког дјеловања сваког политичара, без обзира на разину на којој обнашају одређене дужности. Кад се осврнете иза себе и видите да је неколико домаћинстава добило асфалтни пут, да је макар једна кућа освијетљена, да је макар једној обитељи обезбијеђена егзистенција, онда можете рећи да сте испунили своју мисију.

Колико је, у години на измаку, било активности усмјерених ка том циљу?

– Захваљујући разумијевању и подршци начелника Милорада Симића и већине у Скупштини општине Дервента, успјели смо да асфалтирамо пут за Рашчиће и Врхове, као и да реализујемо још неколико, условно говорећи, мањих пројеката. Али желим да нагласим да нама није стало само да се граде путеви и друга инфраструктура у мјестима гдје живе Хрвати. Наш интерес је да се развија и уређује цијело подручје опћине Дервента, јер ми ништа за себе не желимо што други немају.

Чиме нисте задовољни?

– Много је ствари које би могле да се мијењају и поправљају, али морамо да будемо свјесни времена у коме живимо и ресурса којима располажемо. Оно што мене, као и многе друге, забрињава је тренд одласка младих, недовољна економска сигурност, па чак и егзистенцијална угроженост. Но, то не мучи само Хрвате него и припаднике свих народа у БиХ и то је нешто чему ће сви хитно морати да посвете пуну пажњу.

Сигурно има много тема о којима нисмо успјели да разговарамо. Шта би сте Ви рекли, а да Вас не питамо?

– Наравно да има много тога о чему бих ја волио да изнесем своје мишљење и свој став. Има ствари и процеса које треба похвалити и изразити њима задовољство, али има и ствари о којима би морали више и отвореније разговарати, да рјешења за неке проблеме тражимо заједно. Међутим, вријеме је празника, лијепог расположења, дружења, које не треба оптерећивати тешким темама.

 

Честитка

Шта бисте поручили својим суграђанима поводом предстојећих празника?

– Желим да искористим прилику која ми се указала да свим вјерницима католичке и православне вјероисповјести честитам најрадоснији кршћански празник – рођење Исуса Криста. Нека празник рођења избавитеља унесе радост у срца свих нас, нека нас обасја свјетлост живота и нека нас обузму мир, љубав и разумијевање. Свима који празник славе по Грегоријанском календару желим честит, радостан и благословљен Божић, а православним вјерницима поручујем: Христос се роди!

Related posts

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ухапшени полицајци
биће суспендовани

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još