Култура

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ НАХРАНИЛО ЉУБИТЕЉЕ ПИСАНЕ РИЈЕЧИ

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас су промовисане двије књиге и то збирка пјесама „Не причај ме ником“, ауторке Тање Симеуновић из Добоја, и збирка прича „Мандаринске патке“, чија је ауторка Миланка Благојевић из Бањалуке.

Том приликом, Симеуновићева је казала да се њена друга збирка поезије „Не причај ме ником“ састоји од 30 пјесама.
-Такође, збирка има и исто толико илустрација које је радио мој најбољи пријатељ из Бањалуке Слободан Јовановић. Тематика којом се бавим јесте љубав, природа, унутрашње борбе у човјеку, међуљудски односи и све оно што остане прећутано – казала је Симеуновићева.
Oна је додала да инспирацију проналази свуда, тачније, у животу, природи, музици, књигама које чита, те у личном искуству.
-Међутим, лично искуство не мора значити да сам то ја лично доживјела. Можда је то доживио неко мени близак или сам ја то доживјела кроз неког другог – рекла је Симеуновићева додавши да је у припреми и трећа збирка пјесама, чија би тематика могла да буде буђење.
Дјело „Не причај ме ником“ објављено је прошле године у августу, прва промоција је одржана у Народној библиотеци Добој, која је и издавач ове збирке, након чега су услиједиле промоције у Београду, Бањалуци, Смедереву и Дервенти.
Ауторка збирке прича „Мандаринске патке“ Миланка Благојевић истакла је да сам назив књиге потиче од мотива из јапанске књижевности.
– Тај сам мотив пронашла читајући јапанску књижевност, односно, књигу из 12. вијека под називом „Записи пред сан“ коју је написала Сеј Шонагон. Она је том дјелу објаснила да су „Мандаринске патке“ симбол љубави, заједништва и моногамије. У првој причи у својој збирци већ спомињем тај симбол и тако ми је постао мотив за читаву књигу – рекла је Благојевићева.
Такође, она је додала да се књига састоји од укупно 23 тематски разнолике приче.
-Различити су и наратори, некада су то старији људи, мушкарци, некада жене и чак се као наратор појављује и десетогодишњи дјечак. У једној од мојих прича „Обичан живот једне обичне наранџе“ наратор је управо наранџа која прича о свом животу – истакла је Благојевићева.
Њено прво дјело „Мандаринске патке“ проткано је универзалним животним темама попут љубави, пријатељства, смрти, различитих страхова и суочавања са њима, а до сада је промовисано у Бањалуци, Челинцу, Врбасу и Дервенти.

Related posts

Виртуоз на виолини побрала нове награде

admin

Нове награде за ученице Музичке школе

admin

Објављен зборник „Код куће остани, животе одбрани“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još