ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Лука и Софија најчешћа имена

Лука и Софија најчешћа су имена која су у 2020. години Дервенћани бирали за новорођенчад, што показује да суграђани преферирају традиционална имена, иако и од овог правила има изузетака.

Показују то подаци Јавног фонда за дјечију заштиту РС, на основу примљених захтјева родитеља који су у 2020. години остварили право на помоћ за опрему за новорођенче.

Наиме, седморица дјечака у Дервенти рођена у 2020. години зову се Лука, а исто толико је рођено и Софија. Лани се родило по шест Никола и Лазара, док се за име Павле одлучило пет породица. Када је ријеч о дјевојчицама, по четири бебе добиле су име Лара, Лана, Теодора и Анастасија.

Сузана Николић која је прошле године родила дјевојчицу објаснила је да су она и супруг имали подугачак списак имена за бебу, али даје ипак одлука пала на Теодору.

– Послије дугог разматрања, списак смо свели на два имена, а за Теодору смо се одлучили јер се дједов брат звао Теодор, па смо тако усрећили и остале чланове породице – казала је Николићева.

Да нису само традиционална имена била избор Дервенћана који су лани добили принову, показују и примјери беба које су добила необичнија имена.

Једно од несвакидашњих имена за ово подручје је Атила, а ово име носи наш малени суграђанин. Лани су рођени и по један Габриел и Џан, те Атина, Сунчица и Захарија.

У породици Аничић радост је донијела управо Захарија, као пето дијете, а разлог за овако јединствено, име је симболика.

– Захарија је старо библијско име, а на хебрејском језику значи  „Бог се помиње“ – објаснила је мама Далиборка Аничић додајући да су и њена старија дјеца носиоци имена некога од чланова њене или супругове породице.

Јелена и Стефан Ђурић сина првенцу дали су име Павле.

– Истраживали смо имена и у први мах нам се свидјело име Павле, допало нам се то како звучи. Само име је асоцијација на патријарха Павла и његову личност и особине тако да смо лако донијели одлуку – казали су Ђурићи.

Међутим, Дервенћани су радо бирали и стара, традиционална имена као што су Драгица, Душан, Ђорђе, Здравко, Жарко, Јован, Милош, Миљан, Миливој, Милица и Љупка.

Статистика

Подаци Завода за статистику Републике Српске за 2019. годину показују да су Дервенћани пратили републички тренд када се ради о именима коју су давали својим бебама, с обзиром да су Лука и Софија била и најчешћа имена која су уписана у матичне књиге рођених у читавој Српској.

Најчешћа мушка имена у РС:

– Лука

– Лазар

– Стефан

– Никола

– Павле.

Најчешћа женска имена у РС:

– Софија

– Милица

– Марија

– Ана

– Сара.

Related posts

О НОВОЈ РАСПОДЈЕЛИ СУФИЦИТА И ПРИЗНАЊИМА 16. ЈУЛА

admin

Вео заборава не смије прекрити жртве мучких злочина

admin

НАЧЕЛНИК ЧЕСТИТАО ДАН ПОЛИЦИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još