ИЗДВОЈЕНОНовости

Малишани украшавали јаја,
учили о Васкрсу и дружили се

Плато испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице данас је био испуњен грајом и осмијесима најмлађих који су се окупили на радионици осликавања и украшавања васкршњих јаја, а које традиционално организује Коло српских сестара „Царица Милица“.

Циљ ове радионице, како је истакла предсједница кола Ђурђа Додиг – Пијетловић, јесте преношење васкршњих обичаја и традивије на најмлађе Дервенћане.

– Ми смо захвалне родитељима и дјеци што се одазивају и подржавају нас у овим нашим активностима, као и другим суграђанима и пријатељима да заједно и уједињено пренесемо дух хришћанства нашој дјеци. Циљ радионице је да окупимо дјецу, да се друже, да пренесемо на њих Христово учење и да прослављамо Христово васкрсење без којег нема ни нас, наше вјере ни спасења. То је наш највећи хришћански празник и како га другачије прославити него са нашим највећим богатством, дјецом – казала је Додиг – Пијетловићева казавши да ће украшена јаја бити подијељена на Васкрс у храмовима послије јутарње литургије.

– Припремили смо 1.200 јаја за украшавање и сва ће бити подијељениа у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, храму Преображења Господњег у Новом насељу, а један дио у манастиру Бишња – објаснила је предсједница кола.

Осмогодишња Дајана Ћудић казала је да јој је најдражи дио радионице упознавање нових другара.

– Ово ми је први пут да сам дошла на радионицу, а највише ми се свиђа што се дружимо и што упознајем нове другаре – рекла је Дајана, а Барбара Марић се похвалила да је и код куће већ украсила јаја.

– Ја сам код куће већ украсила васкршња јаја, а данас ми је најдраже што сви заједно украшавамо јаја. Навише волим украшавати шљокицама – рекла је Барбара.

Радионици су се са одушевљењем прикључили и Игор и Ведран Тривић, синови Бранке и Горана из Горњих Церана.

Базар

Осим радионице украшавања јаја, на платоу испред храма одржан је и трећи хуманитарни базар Кола српских сестара на којем су изложени украси, погачице и колачи, а сав прилог намијењен је за набавку пакета помоћи за породице слабијег материјалног стања, поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Related posts

Плес и дјечија радост
царовали градским тргом

Derventski List

Паметна табла и 3Д штампач биће доступни ђацима

admin

Омладинска банка стала
уз још шест пројеката

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još