ИЗДВОЈЕНОНовости

МАЛИШАНИ У ВРТИЋИМА РУКЕ ЋЕ ПРАТИ СВАКИ САТ

Предшколске установе, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, почињу да раде од понедјељка, а према упутству које је издао Институт за јавно здравство РС у вртићима и јаслицама прије почетка рада неопходно је извршити чишћење и дезинфекцију простора, површина, играчака и кревета.

Како је наведено у упутству, на улазу ће се  свакодневно вршити јутарња тријажа дјеце у вези са респираторним симптомима болести, мјерити температура, те вршити дезинфекција руку и обуће.

– Дјеца са респираторним симптомима, или ако неко од чланова породице има респираторну инфекцију, неће бити примана у вртић, до оздрављења. Поред тога, на улазу у вртић мора да стоји  кутија са дезинфекционим средством означена за дезинфекцију обуће при уласку у вртић, а потребно је обавезно вршити дезинфекцију врата, квака, подова и санитарних чворова два пута дневно, по потреби и чешће – стоји у упутству Института.

Одмах по доласку дјеца ће бити размјештена по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка, са максимално десеторо дјеце у једној групи. Преопорука је да се игре и рад са дјецом организују у мањим групама и са што већим боравком изван  вртића, у дворишту.

– Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку  дјеце, те обавезна употреба маски и рукавица код запослених и код родитеља, док маске нису обавезне за дјецу – кажу у Институту и додају да је дјеци неопходно организовати прање руку сваких сат, а по могућности и чешће.

Запослено особље, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка, треба користити личну заштитну опрему, што укључује радну униформу, маску и  рукавице, уз редовно спровођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене.

– Запослени стављају маске након уласка у вртић, а рукавице након прања руку. Када се скину, оне се не смију користити поново. Уколико дође до оштећења или онечишћења маске и рукавица, оне се одмах мијењају – наведено је из Института.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Ватрогасци – спасиоци Нову годину
дочекују у новом објекту

Derventski List

Од вртића се опростили маштовитом приредбом

admin

ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА СТИПЕНДИСТА ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još