Друштво

МАТУРАНТИ МЈЕРКАЛИ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ

Матуранти Стручне и техничке школе јуче су током Дана професионалне оријентације имали прилику да одмјере понуде 16 јавних и приватних високошколских установа, који су се потрудили да ђацима што боље представе предности студија.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да би ове године диплому требало да стекне 140 ученика.

– Претходних година су нам долазили представници факултета од марта до маја, а ове године одлучили смо да их окупимо у једном дану. Сматрам да се овакав начин показао као добра идеја, јер слушајући представнике свих факултета на једном мјесту, матурантима је лакше да изаберу будуће занимање – казала је Јовићева.

Матурант Раденко Тодорић рекао је да планира наставити школовање, иако још није одлучио на којем факултету.

– Ова презентације ће ми засигурно бити од користи, јер сам видио које смјерове факултети нуде и како то све функционише. Пред нама је веома важна животна одлука, зато је важно и да будемо добро информисани о свему – истакао је Тодорић.

Задовољство одржаним презентацијама изразила је и матуранткиња Јелена Кузмановић, која школовање планира да настави у економској струци и то у иностранству.

– Планирам да упишем факултет у Грацу, с тим да бих овдје требала завршити припреме. Још увијек нисам одучила да ли ћу припреме похађати у Бањалуци или Новом Саду – рекла је Кузмановићева.

Виши асистент на Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци Саша Марковић рекао је да овај факултет нуди два смјера и то наставнички и спортски.

– Наставнички смјер омогућава да они који дипломирају раде као професори и наставници у школама. Спортски смјер углавном омогућава едукацију тренера. У склопу факултета имамо и Институт, гдје тестирамо спортисте – казао је Марковић.

Виши асистент на Саобраћајном факултету у Добоју Раденка Бјелошевић рекла је да је ово једини државни факултет у БиХ ове орјентације, који има осам смјерова и то друмски и градски, жељезнички, ваздушни саобраћај, телекомуникације и поштански саобраћај, логистика, саобраћајнице, информатика у саобраћају и моторна возила.

– Поред организовања наставе, имамо и ТЛЦ центар који омогућава праксу. То је један једини центар на Балкану који укључује и испитивање моторних возила у реалним условима. Од ове године имамо истурено одјељење и у Бањалуци – додала је Бјелошевићева.

Између осталог, своју понуду дервентским матурантима представио је и Рударски факултет Приједор, а виши асистент на том факултету Љиљана Танкосић објаснила је да су будућим студентима на располагању два студијска програма, рударство и геолошко инжењерство.

– Предност овог факултета је близина рудника, па осим лабораторија које посједујемо на факултету, редовно одржавамо и теренску наставу, гдје студенти могу да се упознају са експлоатацијом и свим технолошким процесима и геолошким истраживањима. Сматрам да се ради о веома атрактивном занимању које нуди велику могућност запослења – казала је Танкосићева.

Related posts

Видовдан свијетли путоказ српском роду

admin

На забаван начин савладавају математику

admin

Стара црква прославља
крсну славу Благовијести

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još