Друштво

Маштом скројили оазу мира

Запуштену шуму и њиву у Жеравцу, удаљене тек стотињак метара од магистралног пута Дервента – Брод, Шиме и Анкица Ороз претворили су у своје парче раја испуњено садржајима који пружају одмор за душу.

Идеја да од свог имања направе оазу мира родила се из жеље да њихова петогодишња унука Гита има гдје да се игра када им дође у посјету. Мало по мало, идеје су се рађале једна за другом, па су пространо имање испунили језеро и рибњак, кућица за одмор, дјечији паркић и друго.

Шиме је испричао да су се с временом у уређење имања, на које радо примају и посјетиоце, укључили син и зет израђујући пројекте и помажући да новонастале идеје добију обрисе.

– Језеро, које је дубоко око четири метра, настало је на мјесту гдје се некада копала земља за оближњу циглану, а пуни се из оближњег извора. Вода из језера пак пуни воду за мали рибњак у средини шуме које смо назвали Гинтић, по унуци, а које је настало тако што смо хтјели да се ријешимо блата које је нон – стоп било на том мјесту – каже Ороз додајући да је језеро порибљено још прије четири године, а за разгледање су посјетиоцима доступни чамац и педалина.

План је да изнад језера буде изграђена и жичара, слична оној која већ постоји у њиховој шуми,  а коју обожавају да испробају како дјеца тако и одрасли.

Језеро краси и локвањ који је донесен из Хрватске, а како Орозови кажу увелико разрађују план организације спортског риболова. Орозови су направили прави мали рај за дјецу, са љуљашком, тобоганом, дрвеном кућицом, а и кућица на дрвету полако добија свој облик, док је одраслима на располагању роштиљ, те игралиште недалеко од језера, као и стаза за шетњу кроз шуму.

– Иако смо све ово започели прије седам – осам година још имамо много идеја које тек треба да спроведемо у дјело – објашњава Ороз те наглашава да ће у скоријој будућности постојати опција и за изнајмљивање смјештаја у кући или бунгалову.

– То су неке ствари занимљиве за људе из града и из иностранства, а моја супруга је велики мајстор у кухињи уз посебан акценат на прављење ликера и припрему зимнице – испричао је овај домаћин.

Орозови истичу да су сви љубитељи природе добродошли на њихово имање, а једини услов је да се домаћински односи према свим садржајима.

Купине

У склопу излетишта Орозови имају и малу плантажу купине са око 300 садница од којих претежно праве купиново вино, али није искључено ни посјетиоци купе свјежу малину коју сами уберу.

– Постоји могућност и куповине купиновог вина које правимо ми и то без икаквих адитива и шећера – објаснила је Анкица Ороз.

Related posts

Пчелари прикупили корисне савјете

admin

Богојављење ујединило
вјернике у молитви

Derventski List

Пандемија отежала рад Удружења рибара

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još