Eкономија

Металци и грађевинци најтраженији кадар у РС

Пандемија вируса корона утицала је на кретања на тржишту рада, па су у прошлој години у Републици Српској најтраженији кадар били металци, грађевинци и медицинари.

Према подацима Завода за запошљавање РС, највећи интерес послодавци су лани исказали за запошљавањем лица у области металне индустрије, затим грађевинских радника, здравствених радника са средњом стручном спремом,  дипломираних  економиста, правника,  те љекара.

– Анализа основних података о  повећању броја запослених у 2020. години у односу на 2019. годину показује да је код дјелатности снабдијевање електричном енергијом, плином и гасом као и у образовању повећан број запослених – навели су у Заводу.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је за „Глас Српске“ да је металска индустрија одувијек била носилац привредног развоја, а то се потврдило и у пандемији.

– Металска индустрија је лани радила пуним капацитетом, испуњавајући све уговоре са иностраним партнерима. Поједина предузећа су запослила и по тридесетак нових радника. Најтраженији су били вариоци, токари и бравари – истакао је Пеулић изразивши задовољство што су послодавци у овом сектору привреде успјели да повећају број запослених и задрже ниво плата.

Пеулић је нагласио да металска индустрија вуче и економски опоравак Српске, јер што боље раде та предузећа, појашњава, више новца уплаћују на име пореза и доприноса.

Са друге стране, анализа Завода за запошљавање показује да је пандемија знатно утицала на смањење привредних активности у области туризма, угоститељства и трговине, те да су поједини привредни субјекти дјелимично престали да раде, док је код других обим пословања знатно био смањен.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић рекао је да је нажалост пад привредне активности у туризму и угоститељству оставио без посла добар дио радника, посебно оних који су били ангажовани на одређено вријеме.

– Сва запошљавања су заустављена у тим секторима и успјех је био сачувати раднике који већ раде. Не могу прецизирати, али вјерујем да је смањење броја запослених и до 40 одсто – рекао је Савановић и додао да очекује да ће предстојећа љетња сезона донијети опоравак и овим секторима те да ће и туризам и угоститељство испливати из кризе.

Плате

Представници синдиката су сагласни да је неопходно да уз нова запошљавања и повећање обима посла расту и зараде радника.

– Сваки послодавац мора бити свјестан да ако жели продуктивног радника који ће доносити профит, мора добро и да га плати – рекао је Тане Пеулић.

http://www.glassrpske.com

Related posts

На тржиште Србије
одлазе прве количине рибе

Derventski List

Подршка привреди и незапосленима

admin

За три дервентске фирме
признање „Kапетан Миша“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još