ИЗДВОЈЕНОНовости

„МЕТАЛЦУ МБМ“ ПОВЕЉА, ПЕЋИЋУ И МИОДАНИЋЕВОЈ ЗАХВАЛНИЦЕ

Одборници Скупштине општине једногласно су данас одлучили да Великогоспојинска повеља са златним грбом општине ове године буде уручена предузећу „Металац МБМ“ власника Слободана Голуба, а општинске Захвалнице инжењеру техничких наука у пензији и културном ствараоцу Савку Пећићу и медицинској сестри и хуманитарцу Славојки Миоданић.

Ова признања биће уручена на свечаној сједници Скупштине општине поводом 28. августа, Дана општине. Иако су се пред одборницима нашле 33 тачке дневног реда, међу којима и извршење буџета за прву половину године, те већи број одлука о продаји општинског земљишта и извјештаји из комуналне области, највише ријечи било је управо о општинским признањима.

ПРИЗНАЊА

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић казао је да је, иако су готово све тачке дневног реда усвојене једногласно, одлуке о додјели општинских признања обиљежиле су данашње засједање.

– „Металац МБМ“ је предузеће са локалним капиталом које годинама успјешно послује и један је од носилаца привредног развоја и извоза. При томе, ради се о фирми која запошљава значајан број радника и која се доказала на захтјевном иностраном тржишту, а позната је и по свом хуманитарном раду – истакао је Јефтић.

Међутим, из СДС-а су имали примједбе у вези са начином избора кандидата за општинска признања, истичући да се приједлози опозиције одбијају.

– Желим да нагласим да ћемо подржати приједлог за Великогоспојинску повељу и захвалнице, али се не слажемо са начином на који се одлучује о овим признањима. Опозиција више не предлаже кандидате како их не би довела у неугодну ситуацију. Сматрам да ратни командант и вишегодишњи културни радник, који је при томе и читав свој радни вијек провео у Дервенти, више заслужује повељу од једног приватног предузећа – казао је шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић.

Да не постоји било каква недоумица у вези са избором кандидата за признања, нагласио је предсједник Комисије за награде и признања Славиша Ђураш казавши да је Комисија приједлоге за овогодишња признања утврдила једногласно.

– У Одлуци о додјели општинских признања јасно су дефинисани критеријуми за додјелу признања колективима и појединцима. „Металац МБМ“ од пет тачака поменуте одлуке, испуњава три, односно континуирано ради, унапређује процес производње и придоноси унапређењу образовног система. Морам да нагласим да је Савко Пећић предложен за Захвалницу, а не за Великогоспојинску повељу, те је услове за то признање и испунио, као и Славојка Миоданић – казао је Ђураш додавши да је у јавном позиву за додјелу општинских признања такође наведено ко све може да достави приједлоге и да стога не стоји прича о политичкој позадини приједлога на шта алудира опозиција.

Јефтић је подсјетио на случај од прије неколико година када је кандидат за највише признање наишао на неслагање тадашње скупштинске већине предвођене СДС-ом, што је послало ружну поруку предложеној фирми, док је одборник СНСД-а Радован Пазуревић казао да је свако јавно признање за било коју фирму или појединца велика част и позвао одборнике да предложене кандидате подрже једногласно.

Једногласну подршку за додјелу општинских признања поздравио је и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић, упутивши честитке добитницима признања.

ПОМОЋ ПОСЛОВНИМ

СУБЈЕКТИМА И ПРОДАЈА ПАРЦЕЛА

Одборници су подржали и измјене дијела Регулационог плана „Град“ које се односе на обухват од 4,6 хектара, и то на период од десет година. Ради се о иницијативи инвеститора „Промолукс“ који у овом дијелу гради стамбено – пословни комплекс. Према објашњењу од носиоца израде измјене плана, најзначајније измјене односе се на промјену намјене обухвата, гдје се у односу на пријашњи план, осим идивидуалне градње, уводи и могућност станоградње. На простору око некадашње штампарије планирана је градња комплекса од пет зграда, са пратећим садржајима, те прилагођавање инфраструктуре новој намјени обухвата.

Осим тога, усвојен је и извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, те више одлука о продаји непокретности у својини општине у обухвату Регулационог плана „Комунално – сервисни центар“ и Индустријској зони, а према ријечима замјеника начелника општине Синише Јефтића, ради се о потврди да инвестиције на подручју општине, ни у вријеме пандемије корона вируса, нису усахнуле, иако је било евидентно мање пуњење општинске касе.

– Пуњење буџета је каскало због посљедица пандемије, али се стање поправило, а у наредном периоду настојаћемо санирати настале минусе. Данашње одлуке о продаји земљишта привредним субјектима и појединцима дају обећавајућу слику када је у питању инвестирање и реинвестирање, те ново запошљавање у Дервенти – истакао је Јефтић који је позвао дервентске привреднике да искористе шансу коју Општинска управа даје онима који су претрпјели губитке због КОВИД-19.

– Обухват за додјелу субвенција за пословним субјектима за ублажавање посљедица корона вируса, према одлуци која је данас усвојена, продужен је до краја маја, а пријаве за овај вид субвенција могу се предати до 30. септембра –  казао је Јефтић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић рекао је да је до сада стигло 106 захтјева за коришћење општинских субвенција.

ЗДРАВСТВО И

КОМУНАЛНЕ ТЕМЕ

Одборници су усвојили и документе који се односе на рад стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, те положају старих и изнемоглих лица, а ријечи је било и о превентивној здравственој заштити.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Мирко Петрић казао је да сматра да се овом питању не придаје довољна пажња.

– Овим питањем сам се бавио и раније и предлагао да један одсто буџета или одређени грант општина даје за превентивну заштиту становништва – рекао је Петрић, а директор Дома здравља Мирко Шаран објаснио је да терет превентивне заштите на подручју општине пада на ову здравствену установу, те да би се овој проблематици требало посветити много више значаја.

Зелено свјетло добио је Годишњи план утрошка намјенских средстава од накнаде по основу продаје шумских сортимената у овој години и програм коришћења посебних водних накнада такође за ову годину. Мирко Петрић је казао да би дио средстава из овог плана могао да буде преусмјерен за санацију некадашњег висећег моста на Укрини који спаја Нове и Босанске Лужане, с обзиром да је мост урушен и непроходан, те да је комуникација између два села на овај начин онемогућена.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш објаснио је да се питање моста може ријешити кроз капитални буџет, али да је Закон о водама јасно прецизирао за шта се средства од водних накнада могу користити. Јефтић је нагласио да је проблем са овим мостом познат и да ће рјешавање овог питања засигурно бити тема у наредном периоду.

Подршку већине одборника добила је Одлука о комуналним таксама, док се о Програму заједничке комуналне потрошње за прошлу годину повела расправа. Одборник СДС-а Владо Ковачевић имао је примједбе на недостатак података у извјештају.

– Извјештај о реализацији програма заједничке комуналне потрошње нема довољно података у односу на план. При томе мислим на то да нису наведени подаци о томе које улице су чишћене, које зелене површине уређене и ко је био за то задужен, као и ни колико је паса луталица одведено у азил и гдје и ко је то контролисао – упитао је Ковачевић.

Начелница Одјељења за стамбено – комуналне послове Јефимија Шербић објаснила је да се подаци за сваку наведену ставку могу пронаћи на општинском сајту у рубрици јавне набавке, с обзиром да је сваки од наведених послова прошао процедуру јавних набавки.

– Када се конкретно ради о збрињавању паса луталица, за тај посао задужен је субјекат из Прњавора, а комунална полиција редовно контролише читав поступак збрињавања. Када се ради о реализацији плана комуналне потрошње, у случају одступања од плана, раде се релокације средстава – рекла је Шербићева.

Ђураш је напомену да се сви подаци о јавним набавкама, које се проводе за све послове које је поменуо Ковачевић, налазе на сајту Јавних набавки БиХ и доступни су јавности.

– Ово што сте Ви навели као непознанице је инсинуација криминала – рекао је Ђураш.

Јефтић је подсјетио да је рад читаве Општинске управе, па и појединачних одјељења, подложан интерној ревизији, као и ревизорима Јавне службе за ревизију јавног сектора.

– Управо су републички ревизори Дервенти дали два узастопна позитивна мишљења, што је јединствен случај од када постоји републичка ревизија. Ипак, важно је нагласити то да два одборника у Скупштини општине, а који су радници у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ и Стручној и техничкој школи, нису подржали пројекат замјене крова на спортској сали у СШЦ, односно на објекту који прокишњава – нагласио је Јефтић.

Потребну подршку добили су и извјештаји о раду зимске службе, програму уређења градског грађевинског земљишта и раду невладиних организација, а информација о положају младих на подручју општине изњедрила је краћу дискусију.

Катанић је истакао да сматра да положај младих није на завидном нивоу, те позвао ову популацију да се активније укључи у друштвене и политичке токове у Дервенти, док је Ђураш казао да је жалосно да се о подршци омладини говори само декларативно.

– Ако се подржава омладина, како се онда може не гласати за капитални буџет у којем је као један од пројеката предложена реконструкција спорске сале у Средњошколском центру. Подсјећам вас на стање тоалета у Стручној и техничкој школи, које је катастрофално – рекао је он.

Симић о новим пројектима

Начелник општине Милорад Симић казао је током обраћања одборницима да се Дервента добро снашла када су у питању реакције на пандемију корона вируса, али да поштивање препоручених мјера мора бити настављено.

– У том смислу морамо бити још строжији, те као и наше комшије из Прњавора који традиционални вашар угосте мало прије нас, ову манифестацију ипак нећемо моћи извести. Већ смо се за то опредијелили, а припреме због ризика нису прављене ни за Сајам привреде, који је такође једна од значајних манифестација – рекао је Симић додавши да ће и овогодишња свечана сједница Скупштине, поводом Дана општине, бити скромнија.

Симић се осврнуо и на недавни састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, на којем се разговарао о многим важним темама за Дервенту.

– Разговарали смо о неким актуелним темама, међу којима смо истакли и нека питања средстава, те схватили да је Дервента остала без новца који је општинама у Српској стигао од Владе Србије. Та грешка ће бити исправљена, те ће на тај начин бити набављено ново возило за Дом здравља. Такође, разговарали смо и од прикључку јужног дијела општине Дервента на аутопут Бањалука – Добој, што је веома важна и значајна тема. Такође, очекујемо да дионица од Модрана до Осиње буде стављена у раван путева од посебног значаја, те ће самим тим бригу о том путу преузети „Путеви РС“ – рекао је Симић додавши да је са премијером разговарано и о отварању Дервенте ка Коридору 5Ц у Подновљу и даље према Свилају што би било од великог значаја за дервентску привреду и извоз.

– У плану је и да истрајемо у захтјеву за изградњу кружне раскрснице код Бензинске пумпе „Нада“ и још неколико захвата у том дијелу града. Вриједно пажње је и идејно рјешење за пројекат водоснабдијевања јужног дијела општине, односно око 700 домаћинстава на потезу Церани, Горња и Доња Осиња, Појезна, Црнча, Мала Сочаница и један дио Велике Сочанице – објаснио је Симић закључивши обраћање темом о статусу града.

– Кад је у питању статус града елаборат који смо упутили Влади РС је оцијењен као оправдан, служба је приредила нацрт закона о статусу града, који би се већ у септембру требао наћи пред Народном скупштином РС, а приједлог закона, надамо се, на прољеће идуће године – казао је Симић.

Related posts

Објекат ОШ „Никола Тесла“ биће адаптиран

admin

Дефинисано учешће корисника у осињском водоводу

admin

Дојаве о постављеним бомбама у дервентским школама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još