ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Мигранти свакодневно у транзиту кроз Дервенту

Дервенћани све чешће имају блиске сусрете са мигрантима, нарочито у близини магистралних путева, аутопута, те рубних дијелова града, што потврђују и у Полицијској станици Дервента, гдје додају да до сада није забиљежен ниједан инцидент изазван од стране миграната.

Мјештани појединих дервентских села примијетили су кретање миграната, истичући да, иако до сада нису имали непријатних ситуација са њима, ипак осјећају нелагоду. Додају и да ови странци, за сада, само пролазе кроз њихова села, и то у различитим групама, не покушавајући да остваре комуникацију с мјештанима. Мигранте уочавају и становници на подручју града, и то најчешће на аутобуским станицама.

Ситуацију будно прате у Полицијској станици Дервента, а командир Миломир Балатуновић каже да је појава лица из Сирије, Авганистана, Пакистана и Ирака постала свакодневица, с обзиром да је Дервента дио мигрантске руте ка Хрватској, односно Европске уније, те од Бихаћа до Сарајева и обрнуто.

– Најчешћа је присутност миграната око аутобуских станица, као и уз магистралне путеве који Дервенту повезују са околним градовима. Они се углавном крећу пјешке или аутобусима – казао је Балатуновић додајући да до сада мигранти нису изазвали ни један инциденти, нити је код неког од њих пронађена било која врста оружја.

– Мигранти који се затекну на територији Дервенте, на основу смјерница и упутстава надлежних, буду проведени у Теренски центар за странце Добој, или у складу са одговарајућим смјерницама буду упућени у правцу своје дестинације – објаснио је Балатуновић те истакао чињеницу да неки од њих имају могућности кретања кроз територију БиХ.

Додао је и да досадашња пракса показује да појава миграната изазива одређен вид узнемирености код грађана.

– Ипак, грађани су показали савјесност, те полицију обавјештавају о уоченим мигрантима, што заслужује похвалу. Полицијска станица Дервента у сваком конкретном случају непосредног уочавања или запримања пријаве о присутности миграната поступа у складу са законским и подзаконским прописима, поштујући основна људска права и слободе. У скоро сваком поступању са мигрантима сарађујемо са надлежним органима, Граничном полицијом БиХ и Теренским центром за странце Добој, који у већини случајева преузимају даљи рад са таквим лицима – објаснио је Балатуновић.

Он је нагласио и да Полицијска станица Дервента предузима низ превентивних активности у погледу мигрантске кризе и то кроз превентивно присуство на мјестима гдје су до сада уочени мигранти вршећи редовне полицијско – криминалистичке контроле лица и територије.

Савјети

Командир Полицијске станице Дервента савјетовао је грађанима да избјегавају било какав вид комуникације са мигрантима, те да сваки пут кад их уоче о томе обавијесте Полицијску станицу.

Related posts

Гости не смију пјевати и плесати

admin

Порфирије нови патријарх српски

admin

Дервентски вашар на листи културног насљеђа Српске

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još