ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Млађи због путовања махом траже „Фајзер“

Темпо вакцинације против корона вируса у дервентском Дому здравља биљежи благи пад у односу на првобитно интересовање, с тим да је у посљедње двије до три седмице повећано интересовање млађе популације која се на вакцинацију одлучује углавном због планова за путовање.

Казала је то шеф Службе за хигијенско – епидемолошку заштиту дервентског Дома здравља Милена Бјеговић Ђујић истакавши да млађи Дервенћани, управо због путовања, најчешће бирају вакцину произвођача „Фајзер/БиоНТек“.

С друге стране, највише Дервенћана примило је вакцину кинеског произвођача „Синофарм“.

– На почетку процеса имунизације против корона вируса вакцина руског произвођача „Спутњик В“ била је најтраженија, док је сада то „Фајзер/БиоНТек“ – казала је др Бјеговић Ђујић истичући да је у току и вакцинацина бустер дозом вакцине.

– Бустер дозу, закључно са прошлом седмицу, примило је 237 особа у Дервенти. С обзиром да ову дозу примају особе које су вакцинисане прије одређеног периода, нисмо ни очекивали већи број. Бустер дозу углавном су до сада примили припадници старије популације – објаснила је др Бјеговић Ђујић истакавши да је у Дервенти сада знатно више заражених него у љетњим мјесецима.

– Дневно у просјеку тестирамо око 15 особа, а имамо и значајан број ученика, како основних, тако и средњих школа, али и једну вртићку групу, у изолацији – казала је она.

Узимајући у обзир појаву нових сојева вируса, из  Службе за хигијенско – епидемиолошку заштиту апелују на суграђане да се придржавају епидемиолошких мјера.

– Сваки нови сој има додатне капацитете за ширење вируса што са собом повлачи и већи број лица са тешким обољењима. Због тога је и даље неопходно носити маску, одржавати физичку дистанцу, водити рачуна о личној хигијени, а у случају болести не ићи на посао, у школу или вртић – казала је др Бјеговић Ђујић позивајући суграђане да се вакцинишу.

– Вирус се још увијек није довољно измијенио да вакцина не би дјеловала ефикасно у борби са пандемијом – истакла је др Бјеговић Ђујић напоменувши да су у дервентском Дому здравља доступне вакцине произвођача „Астра Зенека“, „Спутњик В“, „Синофарм“, „Фајзер/БиоНТек“, а у случају да буде заинтересованих за вакцину „Модерна“ постоји могућност набавке.

Дом здравља сваке седмице објављује план вакцинације, те упутства за грађане како би лакше могли да приступе имунизацији.

Сезонски грип

У Дому здравља је протекле седмице почела и вакцинација против сезонског грипа.

– Ове године су набављене бесплатне вакцине, односно вакцине за категорије становништва за које Фонд здравственог осигурања РС сноси трошкове, а комерцијалне вакцине неће бити набављане – казала је др Милена Бјеговић Ђујић додајући да је набављена већа количина вакцина против сезонског грипа него лани.

Кућни тестови

Др Бјеговић Ђујић је казала да је тестирање на вирус корона у кућним условима, непоуздано.

– Узимање бриса за PCR тестирање је веома деликатно и због тога резултате тестова које становници могу купити у апотекама и сами се тестирати, не можемо да признамо – казала је она.

Related posts

ПРИРЕДБАМА СЕ ЗАХВАЛИЛИ СВЕТОМ САВИ (ФОТО)

admin

ПРЕМИНУО ОД ИНФАРКТА, ПРОНАЂЕН У СНИЈЕГУ

admin

Изградња Ватрогасног дома стигла до финалне фазе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još