Култура

„Мој рат“ сага о вјечној
борби добра и зла

Монодрама о једном од највећих комичара свих времена Чарлију Чаплину под називом „Мој рат“ изведена је вечерас у Центру за културу, а лик Чаплина публици је приближио Раде Кости који је прошле године дипломирао на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.
-Ово је монодрама о животу Чарлија Чаплина, а централна тема је филм „Велики диктатор“ који је он направио о Хитлеру и све посљедице које је имао због тог филма, и својих говора који је држао. То је прича коју људи не очекују да виде у монодрами, а мени је било занимљиво да не радим оно што људи очекују. Срж монодраме је на фону добра и зла, која је позната у књижевности и културу од када човјек записује нешто. Хитлер и Чаплин су рођени четири дана разлике исте године и мјесеца. Чаплин у монодрами каже да има осјећај да их је виша сила послала заједно на овај свијет да га држе у равнотежи, то је порука, да је константна борба добра и зла – казао је Костић.
Наводи да му је извор за монодраму била аутобиографија о овом чувеном комичару, а сам задатак је настао на четвртој години академије под руководјењем проф. Елене Трепетове Костић.
-И пракса је да се у седмом семестру ради испитни задатак, који се може назвати умјетник и његово дјело. Јованка Божовић Миловановић је наша професорка сценског говора, која је дала свој допринос овој монодрами – навео је Костић додајући да је премијера монодраме била 14. октобра у Народном позоришту РС, после тога у Москви, те широм БиХ.

Related posts

„Патковача“ друга кућа за умјетност

Derventski List

„Анастасија“ умјетничко свједочанство о злочинима над Србима

admin

Представа „Тајни“ задатак“ вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još