Култура

„МРТВЕ ДУШЕ“ ИЗВЕДЕНЕ НАШОЈ ПУБЛИЦИ

У организацији Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ вечерас је у Центру за културу одржана представа која је рађена по мотивима чувеног романа „Мртве душе“, чији је аутор Николај Гогољ.

Према ријечима позоришног редитеља из Црне Горе Петра Пејаковића, ријеч је о представи који са бави сатиром савремених друштвено – политичких тема на модеран и необичан начин у Гогољевом гротескном стилу писања.
-„Мртве душе“ су вјероватно један од најзначајнијих романа у историји књижевности. Иначе, ми смо „Хомерова драмска радионица“, односно позориште које окупља особе са оштећењем вида, а које ради шест или седам година у Подгорици. Ово је већ шеста представа коју смо урадили у том периоду. Наиме, ради се о позоришту слијепих са властитом продукцијом и амбицијом да постане стално позориште такве врсте, што је заиста ријетко код нас у региону – казао је Пејаковић.
Директор Центра „Будућност“ Владан Поповић истакао је да је сарадња успостављена путем Савеза слијепих РС.
-Савез слијепих и слабовидих Црне Горе започео је сарадњу са Савезом слијепих и слабовидих РС, а „Будућност“ је у Дервенти угостила представу, као једна од веома важних установа на том пољу. Велико је задовољство бити домаћин и промотер једне овакве позоришне представе, тако да смо радо помогли организацију. Ова позоришна група је, у сарадњи са Библиотеком за слијепа и слабовида лица Црне Горе, учестовала на Међународном фестивалу позоришта у Загребу, одржали су представу у Бањалуци и ево сада су наступили и пред грађанима Дервенте и ученицима наше школе – рекао је Поповић.

Related posts

ЛЕГЕНДЕ ЗАГРИЈАЛЕ ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

Људи, судбине и окружење
извор из којег су потекле ријечи

Derventski List

„Краљевским мукама“
измамили осмијехе и овације

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još