ИЗДВОЈЕНОНовости

НАРЕДБОДАВЦИ ЗЛОЧИНА И ДАЉЕ БЈЕЖЕ ПРАВДИ

Полагањем вијенаца на споменик у Спомен-комплексу Чардак и на централном спомен-обиљежју, као и славским обредом у Центру за културу, Удружење заробљеника општине Дервента прославило је данас крсну славу Светог великомученика Авакума.
Предсједник удружења Драго Кнежевић истакао је да је обиљежавање славе традиција за коју се нада да ће преузети нове генерације, те изразио незадовољство радом тужилаштава.
– Незадовољни смо радом Тужилаштва БиХ и нашег тужилаштва у Добоју јер још нико није одговарао за злочине по командној одговорности, а неко је морао да издоговара прелазак регуларне војске Хрватске из Славонског у Босански Брод, да попали Босански Брод и дође, пали и убија у Дервенти. Неко мора да одговара јер је правио логоре за Србе у Дервенти, а по тој линији још нико није одговарао. У посљедњих годину-двије нема нових оптужница, а има много оних који су чинили теже злочине него они што су осуђени. И те пресуде су срамотне, ако се присјетимо да је Дамир Липовац осуђен на седам година затвора за убиство два човјека. Крвава Азра је добила 14 година, а овдје је заклала Благоја Ђураша и још неке људе у Дервенти – рекао је Кнежевић.
Са мјеста на којем је, са својим комшијама и познаницима проживио разна мучења, поручио је да живот иде даље и да се са ранама мора живјети.
-Није једноставно вратити се на ово мјесто, али боримо се и живимо с тим. Ми смо наше главе сачували, а Благоје Ђураш и многи други нису. Ми смо започели ову традицију и славићемо док смо живи ми који смо преживјели голготу, а надамо се да ћемо промијенити Статут и предвидјети да наши насљедници, наша дјеца наставе ову традицију да се не забораве заробљеници и оно кроз шта су прошли – рекао је Кнежевић.
Славском обреду и полагању вијенаца претходио је састанак Савеза логораша РС, којем су присуствовали представници осам удружења, на којем је било ријечи о даљим активностима удружења када су у питању избори. Предсједник Удружења логораша општине Брод Ане Михајлов, који је био кандидат за предсједника Савеза логораша РС, подсјетио је да је 7. септембра заказана прва сједница Изборне скупштине Савеза логораша и то не и складу са Статутом, који предвиђа и да је максималан број делегата два, а нека удружења на сједници су имала по пет и више.
-Ми не признајемо нелегалне резултате избора и направили смо координациони одбор и повремено одржавамо састанке да видимо које ћемо кораке даље предузети. Имали смо ситуацију да је Бањалука имала осам делегата, Требиње пет као и Братунац и Угљевик. Сарајево није ни регистровано, а имало је четири делегата. Тако је пет удружења имало 27 делегата, а осталих 10 удружења 23 делегата. Пет удружења изабрало је органе Савеза, а седам удружења није хтело да да легитимитет тако изабраним представницима. Поднели смо тужбу пред Окружним судом у Бањалуци за поништење изборних резултата и чекамо резултате, а у међувремену радимо и даље проводимо наше активности и истрајаћемо до краја да докажемо да то није било легално и да се спроведу легални избори, рекао је Михајлов.
Сљедећи састанак биће одржан у Котор Вароши крајем јануара, када ће бити дефинисане још неке ствари за рад удружења и Савеза.
Славској свечаности осим представника логораша, односно заробљеника из осам општина, присуствовали су и начелник општине Милорад Симић, замјеник начелника Синиша Јефтић, свештеници и други гости. Начелник Симић честитао је крсну славу свим логорашима, као и предстојеће празнике, уз жељу да се и даље окупљају и отргну од заборава све што су преживјели.
-Мислим да је лакше погинути, него бити заробљен јер погинули се не враћа, а заробљен човјек мора истрпјети све што лоши људи могу чинити. Ви сте свједоци тога и имали сте несрећу да прођете кроз искуство које се ником не може пожељети. Удружење логораша и сва удружења проистекла из протеклог рата су добри партнери и имају моју подршку, коректно се окупљамо и сарађујемо и то сви на истом задатку – да не заборавимо и да своју средину развијамо тако да се не стидимо оних којима ћемо сутра све ово оставити – рекао је Симић.

Related posts

Почело друго полугодиште

admin

Посљедња етапа 17. априла стартује у Дервенти

admin

НОВИ ВАТРОГАСНИ ДОМ НИЧЕ У МОТАЈИЧКОЈ УЛИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još