ИЗДВОЈЕНОНовости

Наставак засједања Скупштине 4. априла

Скупштина града, послије усвојених осам од 54 тачке дневног реда, прекинула је данашње засједање које ће бити настављено 4. априла.

Одборници су на засједању које је трајало до 18 часова, већином гласова изабрали Бојана Радановића из Социјалистичке партије за новог предсједника парламента.

Једногласну подршку послије вишечасовне расправе добио је План коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за ову годину у износу од 489.000 КМ, а сви одборници били су и за Програм санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица, такође за ову годину, у износу од 224.000 КМ.

Једногласно је усвојена и Одлука о радном времену у угоститељским, трговинским, занатским и услужним дјелатностима на подручју града којом је одређено да радно вријеме недјељом буде од седам до 15 часова, а подршку није добио амандман клубова одборника СДС, ПДП и ДНС да недјеља у наведеним областима буде нерадни дан.

Усвојене су и одлуке о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног објекта и о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта.

Градоначелник Милорад Симић честитао је новом предсједнику Скупштине именовање казавши да вјерује да ће ваљано водити рад парламента.

– Имали смо турбулентну протеклу годину, опозиција је дошла у позицију и услиједиле су несувисле одлуке и мислим да има шест случајева гдје је Скупштина разријешила људе са функције, а у управном поступку је суд донио другачију одлуку. Додуше, био је и случај гдје је Скупштина била у праву разријешивши директора јавне установе који је дуго вршио функцију вршиоца дужности, али у сваком случају буџет треба да измири дугове по пресудама – казао је Симић.

Новоизрабрани предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић истакао је да вјерује да ће у наредном периоду рад Скупштине бити квалитетнији.

– Вјерујем да на овој позицији могу дати допринос квалитетнијем раду парламента и зато ми је јако драго што сам изабран на ову функцију – рекао је Радановић додавши да сматра да је потребно више међусобног уважавања одборника.

– Потребно је спустити тензије које су биле присутне у досадашњем раду и искрено се надам разумијевању, подршци и коректним односима како с позицијом, тако и са опозицијом. Мислим да рад Скупштине града можемо довести на квалитетнији ниво, што је за нашу локалну заједницу најбољи правац – казао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да сматра да ће се рад Скупштине устабилити послије избора Бојана Радановића на чело руководства парламента.

– Када је ријеч о плану коришћења средстава за развој пољопривреде и села, било је жучних расправа, као и увијек од стране шефа Клуба одборника СДС-а Пере Ђурића који је минимизирао сав учинак ове локалне управе у протеклих 17 година, карактеришући да ништа није добро, да је све кримогено. Вођена је једна дискусија, без аргумената, која не води ничему. Из буџета се за ове намјене увијек издваја онолико колико буџет може да поднесе и сматрам да је мали износ средстава за пољопривреду, али из тог оквира не можемо излазити, осим кроз ребаланс буџета – рекао је Томаш коментаришући да је сличан примјер и издвајање средстава за санацију путне мреже.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је честитао именовање новом предсједнику Скупштине, али да сматра да ће суд дати посљедњу ријеч када је у питању смјена претходног руководиоца Мирка Земуновића.

– Сматрамо да ће суд донијети одлуку, када за то дође вријеме, и да ће вратити нашег предсједника, који је изабран легално и којем још увијек траје мандат, и да ће ово бити само још једна авантура владајуће коалиције – рекао је Ђурић додавши да се веома мало води рачуна о пољопривреди и људима који живе и раде на селу, на шта је у својим данашњим дискусијама током разматрања плана подстицаја за ову годину, желио да нагласи.

–  Данас је требало донијети одлуку да се једнократно помогне свим пољопривредницима који планирају сјетву у овом периоду, и то са циљем да се засије што више, да не бисмо дошли у позицију у јесен да имамо слабе приносе и зависимо од нечије помоћи. Вјерујемо да је то најважнија ствар о којој смо требали разговарати и сучелити мишљења, и да смо могли тај финансијски оквир направити већим, с обзиром на поскупљења горива, ђубрива, сјемена и осталих материјала – казао је Ђурић додавши да за помоћ није касно донијети овакве одлуке ни на сљедећем засједању.

У наставку засједања 4. априла одборници ће разматрати и предложено рјешење о разрјешењу директора Дома здравља, које је на приједлог одборника СДС, ПДП и ДНС накнадно увршћено на дневни ред, односно још укупно 46 тачака дневног реда.

 

Осињски водовод и

реконструкција школе

Коментаришући питања која су одборници опозиције постављали током актуелног часа а тичу се изградње осињског водовода и реконструкције ОШ „Никола Тесла“ градоначелник Милорад Симић нагласио је да је у оба питања струка та која даје одговоре.

– Питање је било зашто водовод иде трупом пута. Одговор је већ дао стручан тим људи, њих осморо који су радили елаборат и рекли да иде трупом пута, јер не можемо људима да улазимо у приватан посјед, кроз њиву или шуму, али сам ја рекао да ћу одговор доставити у писменој форми и даћу елаборат на увид. Мора се признати и грешка, ако сте првобитно опструисали пројекат, а не радити замјену теза. Ту тражим могућност да се не шаљу негативне поруке из Дервенте јер овај пројекат треба славити, а не негирати – рекао је Симић додавши да је о теми реконструкције школе све транспарентно.

– Одборници код којих влада интерес за ову тему, су исти они који су у посљедњу годину дана оборили све приједлоге у капиталном буџету да се обезбиједе иницијални новци за пројектовање и пратећу документацију за објекат школе. Како смо и истицали, обавеза локалне заједнице је да обезбиједи локацију и документацију, а не да гради школу. Ми локацију имамо и двије комисије и два института су донијели приједлог да се реконструише постојећа школа. Са званичницима РС смо резимирали да је наше само да завршимо пројекат и дођемо до количине новаца који требају, а 1. априла ћемо отворити понуде за пројекат реконструкције – казао је Симић додавши да је тешко рећи када би ђаци тачно могли поново да похађају наставу у објекту школе.

Related posts

До петка вакцинација руском и кинеском вакцином

admin

Светосавље путоказ
српском роду

Derventski List

ИМИЦ додијелио три признања „Дервентско срце“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još