ИЗДВОЈЕНОНовости

Наставља се пројекат водоснабдијевања јужног дијела општине

Пројекат водоснабдијевања јужног дијела Дервенте, чија се вриједност процјењује на око четири милиона марака и који би требало да обезбиједи воду за око 1.000 домаћинстава у више села осињског краја, и даље је приоритет и он ће бити настављен.

Поручено је то на данашњем састанку градоначелника Милорада Симића са активистима села кроз која ће „проћи“ питка вода, те представника „Комуналца“ и прњаворске фирме „Конус инжињеринг“ која је израдила елаборат за овај пројекат.

Симић је истакао да се иде и правцу израде главног пројекта за ову инвестицију.

– Процјењује се да ће овај пројекат, који ће воду довести до домаћинстава у Горњој и Доњој Осињи, Горњим и Доњим Церанима, Појезни, Црнчи и Малој Сочаници, коштати између 3,5 и четири милиона марака. Испитивањем јавног мнијења закључили смо да има око 780 заинтересованих домаћинстава. Данас смо договорили да идемо у набавку комплетног пројекта како би знали колика је коначна цијена пројекта. У Дервенти је пракса да домаћинства која желе имати питку воду уплаћују пола цијене, а пола град. Ми желимо да и овај пројекат буде на том принципу, односно да мјештани уплате 1.500 КМ и таксе комуналном предузећу, а све остало да сноси град – објаснио је Симић изразивши жаљење што су вољом скупштинске већине из капиталног буџета „обрисана“ средства за пројектовање овог водовода.

– Ја сам ипак пронашао начин како финансирати овај пројекат и он неће стати, јер је велика ствар снабдијети водом око 1.000 домаћинстава. На сљедећој сједници Скупштине града биће предложена средства за прву фазу реализације овог пројекта у износу од 1.300.000 КМ, те сам замолио активисте да апелују на оне који заступају мишљења грађана као одборници да не руше овај пројекат – рекао је Симић додавши да је и „брисање“ предвиђених средстава у капиталном буџету и за друге пројекте на подручју града веома лоше за будућност града.

Он је додао да је данашњи састанак одржан како би се мјештанима приближила динамика реализације пројекта, те најавио још неколико састанака у предстојећем периоду.

– Састанак смо организовали како бисмо све те информације заједно са елаборатом, који смо раније израдили, приближили грађанима, како бисмо их информисали о току пројекта, те чули неке могуће недоумице које имају. Такође, одштампали смо карте и предвидјели једну жилу куцавицу, коју ми зовемо аорта, а која представља главни потез водовода и за њу смо набавили пројекат. Ми ћемо са активистима из села на која се пројекат односи одржати још неколико састанака –рекао је Симић.

Један од представника мјештана Славен Гојковић казао је да заинтересованим домаћинствима много значи информација да се наставља реализација пројекта.

– Водоснабдијевање јужног дијела општине је прича која траје дуже од годину и мислим да смо дошли у ситуацију да идемо у правцу реализације тог пројекта. Овдје смо чули какви су планови и мишљење стручњака о могућим проблемима и мислим да овај водовод има будућност – рекао је Гојковић.

Пројектант „Конус инжињеринга“ Слободан Кнежевић казао је да је данашњи састанак за циљ имао информисање мјештана о реализацији пројекта водоснабдијевања у њиховом крају.

– Жељели смо да мјештане упознамо и са преосталим послом на терену, као и осталим информацијама у вези са овим пројектом – објаснио је Кнежевић.

Related posts

По први пут електронски
упис првачића

Derventski List

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРЕДСТАВЉЕН У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РТРС-а

admin

ПРОНАЂЕНА МАЈКА КОЈА ЈЕ ОСТАВИЛА БЕБУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još