ИЗДВОЈЕНОНовости

НАЧЕЛНИЦИ ДЕРВЕНТЕ И ПРЊАВОРА О БРОЈНИМ ТЕМАМА

Начелници општина Дервента и Прњавор са својим сарадницима одржали су у сриједу радни састанак на којем су разматрана инфраструктурна питања, чије рјешавање захтијева активно учешће обје општине, саопштено је из Општинске управе Дервента.

Иницијална тема састанка било је, како су саопштили, тренутно стање моста на ријеци Укрини, између Дријена и Штрбаца, који повезује двије општине.

– Мост је оштећен и представља опасност за учеснике у саобраћају. Да би се приступило реконструкцији моста, потребно је прво ријешити неријешене имовинско правне односе са обје стране моста односно покренути поступак легализације прилазних површина-пута до моста. Договорено је да општина Дервента, уз сагласност општине Прњавор, буде носилац активности везаних за процесе реконструкције моста и легализације. То подразумијева да ће се општина Дервента обратити надлежним институцијама са захтјевом за процјену тренутног стања моста и његовог оштећења и на основу тог налаза ће се утврдити потребна средства за његову реконструкцију. У вези са тим треба напоменути да за мост нема документације која је била потребна да се уради да би се уопште приступило његовој изградњи и да би мост био пуштен у употребу. Размотриће се и могућност добијања средстава са виших нивоа – усаглашено је на састанку.

Уколико цјелокупна средства са виших нивоа не буду обезбијеђена за реконструкцију, додаје сњ у саопштењу, начелници Симић и Томаш су се договорили да ће општине обезбиједити остатак новац у једнаким износима. Саобраћајни инспектор ће такође дати своје мишљење на који начин би тренутно требао да се регулише саобраћај преко моста.
Такође је разматрано и стање моста на Прљачи и путне комуникације до моста.

– Договорено је да се уради асфалтирање прилазних путева до моста и са дервентске и са прњаворске стране, у дужини од по 1,4 километра са обје стране. Иницијатива је да се и такође и у овом пројекту тражи учешће виших органа власти и надлежних институција – додаје се.

Говорило се и о рјешавању имовинско-правних односа везаних за прилазне путеве мосту у Горњем Детлаку. Мост је значајан јер мјештанима овог дервентског подручја омогућава лакши одлазак у Прњавор. Општина Прњавор ће, према договору, ријешити имовинске односе везане за парцеле преко којих би требао да буде изграђен пут од моста до главне саобраћајнице према Прњавору и то земљиште би требало да буде категорисано као јавно добро.
Загађење ријеке Укрине од стране рудника Станари у јулу мјесецу ове године, када је дошло акцидента на водотоку у виду промјене боје, је такође било једна од тема састанка. Близина термоелектране у Станарима утиче на еко-систем ријеке Укрине и представља опасност и за биљни,животињски свијет али и за човјека јер се у близини ријеке налази ,између осталог, водовод у Дријену.

– Потребно је код надлежних институција, нарочито у сарадњи са Републичким инспекторатом РС, покренути питање заштите водотока ријеке те отворити и рјешавати питање отпадних вода из термоелектране у Станарима ,а свако актуелизирати и питање газдовањем Дреновом – усаглашено је.
Договорени су начини комуникације и рада на рјешавању ових проблема, а обје општине су показале интерес и вољу за наставак сарадње у свим отвореним темама на овом састанку.

Related posts

БИЦИКЛИСТИ У НЕДЈЕЉУ ПРОЛАЗЕ КРОЗ ДЕРВЕНТУ

admin

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР У „19. АПРИЛУ“ У ЧЕТВРТАК

admin

ВЕЧЕ ПЈЕСМЕ И ПЛЕСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još