Друштво

Најбоља подлога за даље школовање

Гимназија, међу свим струкама које се нуде будућим средњошколцима, пружа најшире и најобухватније знање неопходно за даље школовање, а за оне који не намјеравају да упишу факултет обезбјеђује прилику за запослење у више области, али и преквалификацију.

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ у школској 2022/2023. години планиран је упис једног одјељења од 20 ученика у гимназију општег смјера, којим ће на располагању бити модеран настаставни програм, стручни предавачи и широк спектар ваннаставних активности.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да ученици у гимназији стичу квалитетна знања и развијају вјештине и способности које им омогућавају да прате брзе промјене у друштву и свијету.

– Ученици такође, имају прилику да развијају своје таленте, друже се и шире видике кроз велики број секција, спортске и дуге активности. Такође, ђацима су на располагању четири страна језика, енглески, њемачки, латински и јапански језик – казала је Асентићева додавши да су дервентски гимназијалци добри спортисти, математичари, хемичари, биолози, умјетници о чему свједоче награде са регионалних, републичких и других такмичења.

Понос гимназије јесте, како је додала Асентићева, и њена традиција дуга 110 година, током којих је изњедрила плејаду успјешних и остварених појединаца.

Уколико ђаци нису искристалисали своје будуће занимање, гимназија им даје додатне четири године да се опредијеле, а знање које у том периоду стекну отвара врата свих факултета и високих школа.

– Ђаци који су завршили гимназију у Дервенти уписивали су различите факултете, како у Републици Српској и Србији, тако и у иностранству. Бивши дервентски гимназијалци сада су доктори медицине, фармацеути, стоматолози, ветеринари, електро – инжењери, машински инжењери, ИТ стручњаци, правници, адвокати, економисти, архитекте, учитељи, професори, филмски режисери и новинари – нагласили су из ове школе.

Додају да су одлични и врлодобри гимназијалци лако стизали на списак студената који се финансирају из буџета, што је посебно олакшавајућа околност за њихове породице.

Гимназија у Дервенти основана је 1912. године и до данас је изњедрила бројне генерације ђака, од којих су неки еминентни стручњаци из разних области.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

 

Related posts

Пријавa дјеце за припремни
програм у „Тролу“ до 30. новембра

Derventski List

Завидним успјехом учиниле школу поносном

admin

Вртић „Трол“ заблистао
професионалним и стручним радом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još