ИЗДВОЈЕНОНовости

НАЈВИШЕ ДИСКУСИЈЕ О СПОРТУ И ГРОБЉИМА

Одборници Скупштине општине подржали су данас све предложене тачке дневног реда, између осталих, зелено свјетло добио је извјештај о извршењу буџета општине закључно са септембром ове године, те неколико кадровских рјешења, а највише дискустија изазвале су информације о стању у области спорта, регистрацији заједница етажних власника и о гробљима.

На приједлог Комисије за избор и именовања на дневни ред, поред планираних тема, увршћено је и разрјешење вршиоца дужности директора Центра за социјални рад Самире Фејзе, што су одборници подржали, а на то мјесто, као вршилац дужности именована је Маја Поповић.

Одборници су усвојили сет одлука из стамбено-комуналне области, међу којима је одлука о фонду стамбених јединица социјалног становања, о висини закупнине за коришћење стамбених јединица социјалног становања, те одлуку о поступку субвенционисања закупнине.

Њих је одборницима представила Јефимија Шербић, која је на сједници једногласно именована за начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове. Она је објаснила да се поменуте одлуке доносе јер је то предвиђено законом о социјалном становању, додавши да је у току и прибављање употребне дозволе за зграду социјалног становања у Новом насељу.

Највише дискусије изазвала је информације о стању гробаља на подручју општине, а Шербићева је истакла да је у току проширење православног гробља и да је изабран извођач радова за потпорне зидове за проширење гробља које ће обезбиједити 1.030 гробних мјеста.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић рекла је да је у информацији наведено да у православном гробљу у граду има 20 слободних мјеста, која су резервисана.

– Гдје ће се сахрањивати људи који се упокоје у међувремену, а који нису резервисали мјесто – упитала је она.

Одборник СНСД Славко Томаш истакао је да би било добро да су представници „Комуналца“, којем је повјерена брига о два гробља у граду, присуствовали сједници како би могли да одговоре на питања одборника.

Шеф Клуба одборника СНСД Денис Пијетловић истакао је да ситуација није каква се на први поглед чини, те је дао додатна појашњења подсјетивши да се испоставило као добар потез што су гробља дата на управљање „Комуналцу“, јер би у супротном сада била запуштена.

– „Комуналац“ је од почетка године девет пута косио гробље, а да није тако тамо би било стање као у џунгли. Осим тога, добро је и што се стало у крај онима који су бесправно зарађивали новац тако што су ограђивали гробна мјеста и касније их продавали – рекао је Пијетловић додавши да све више мјесних заједница одлучује да бригу о гробљима повјери „Комуналцу“.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић, осврнувши се на стање гробаља у сеоским срединама, рекао је да то питање треба системски ријешити, макар у смислу да се редовно одвози смеће из контејнера.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш казао је да су гробља уређена у оним селима гдје су бригу о томе преузели, како је рекао домаћини, али да је проблем недовољна свијест грађана о важности одржавања гробаља.

Када је ријеч о Информацији о спортским активностима у 2018. години, одборници су се сложили да се ради о једном од најважнијих сегмената живота, посебно за дјецу и омладину, те да има још много тога што би се могло урадити како би стање у овој области било унапријеђено.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић истакла је да на подручју општине дјелује 30 спортских колектива у систему такмичења, што је похвално, додавши да је важно похвалити и тренере који раде са дјецом. Упитала је и каква је ситуација у Ловачком удружењу „Мотајица“ чији је предсједник, како је рекла, предмет пресуде у вези са држањем службеног оружја.

Одборник СНСД-а Дарко Бећаревић, иначе предсједник ЛУ „Мотајице“, појаснио је да то удружење броји 600 чланова и има своје органе.

– Ти органи, односно Скупштина удружења, одлучује о предсједнику и свему осталом у вези са удружењем, а не Скупштина општине – рекао је Бећаревић додајући да удружење веома добро функционише, с обзиром да добија најмањи износ из буџета општине у односу на друга удружења и спортске колективе.

Денис Пијетловић је подсјетио да је Дервента једна од ријетких локалних заједница која готово све спортске колективе финансира, а посебно је похвалио Рукометни клуб „Дервента“ јер је на првом мјесту на табели, а састављен је од домаћих младих играча.

Славко Томаш је примијетио је да неки колективи не предлажу мјере за побољшање стања, те сугерисао да треба повећати контролу трошења средстава.

Славиша Ђураш додао је да би више пажње требало посветити млађим селекцијама, како у рукометном клубу, тако и у ФК „Текстилац“.

– У Рукометном клубу има само 12 дјечака који тренирају у јуниорској селекцији. Клубови би се требало потрудити да предлажу активности за побољшање стања – рекао је подсјетивши на плаћање чланарина у „Текстилцу“, које су значајан издатак за родитеље, а да клуб истовремено добија значајна средства из буџета општине.

Одборник СНСД-а Радован Пазуревић рекао је да је Рукометни клуб примјер како треба радити.

– У клубу су тренутно само два играча која нису из Дервенте, а највећи квалитет је стручност и озбиљност у раду која је постигнута. Задатак свих нас је да се у спорт укључи што више дјеце, како би их заштитили од девијантног понашања – рекао је он.

Дискутујући о стању безбједности саобраћаја на подручју општине, одборник Славко Томаш указао је да она не садржи упоредне показатеље и период на који се односи, нити право стање, проблеме и недостатке које треба отклонити.

Осим ових информација, пред одборницима су се нашле и информације о пословним просторима, гаражама и становима у власништву општине, активностима у вези са рјешавањем стамбеног питања носилаца станарског права чији су станови порушени, реализацији приватизације државних станова и коришћењу неоткупљених, као и о регистрацији заједница етажних власника, инвестиционом одржавању и текућем одржавању стамбених зграда и станова.

Јефимија Шербић је појаснила да на подручју општине има 90 регистрованих заједница етажних власника и да у многим заједнице нису основане јер власници станова не живе ту. Позивајући се на ситуацију у Тржном центру „Миленијум“, Славко Томаш предложио је да се именује принудни управник док се заједница не оснује, јер ће у супротном стање постати алармантно, а подсјетио је да је Скупштина општине усвојила и измјене Регулационог плана „Рампа“ у оквиру којег је и могућност промјене намјене простора у том центру.

Са тим се сложио и Денис Пијетловић додавши да проблема има и гдје су заједнице регистроване.

– „Миленијум“ је црна тачка Дервенте и општина треба да се укључи у рјешавање проблема, као и да иницира промјену закона. То је легло наркомана и примјер запуштености – казао је Пијетловић.

Пред одборницима је било и неколико одлука о продаји непокретности у својини општине путем лицитације и непосредном погодбом ради комплетирања грађевинских парцела, које је појаснила начелница Одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић, а одборник СНСД Славиша Ђураш исказао је незадовољство што су у свим документима стари називи улица које више не постоје. У том смислу, додао је, требало би затражити од катастра да се ажурирају називи улица, јер су, како је истакао, огромна средства уложена у адресни регистар.

Свој суд одборници су дали и о извршењу буџета, а начелник Одјељења за финансије Миле Стринић појаснио је да су од почетка године до 30. септембра реализована средства у износу од 10.638.000 марака, што је 70,5 одсто, те да су укупни буџетски расходи реализовани за 56 одсто у односу на план. Те бројке одборник Ђураш је похвалио, као и рад Општинске управе истакавши да је дисциплина увела ред у буџету, јер је за три квартала остварен висок проценат прихода.

Изабрани представници власти усвојили су допуну Програма намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за ову годину, као и одлуку о прихватању понуђеног земљишта као поклона ради проширења Гробља у Црнчи

У оквиру кадровских рјешења, на крају сједнице је, осим промјена у Центру за социјални рад, донесена је одлука да се умјесто Весне Шаин за члана Управног одбора Дома здравља Дервента именује вршилац дужности члана Милена Васић, до избора члана по конкурсу.

Инцидент

По завршетку сједнице одборник СНСД-а Славиша Ђураш, говорећи о догађају од прошле седмице у ОШ „Никола Тесла“, гдје је његов син повријеђен, казао је да изражава жаљење због тога што је одгурнуо дјечака који је повриједио његовог сина, јер је то урадио у афекту и ненамјерно.

– Жао ми је што се то догодило и извињавам се онима које сам повриједио, те се кајем за свој поступак. Направио сам грешку, непримјерено сам реаговао, али исто тако мислим да су то неки људи, медији и неки политичари из Дервенте, злоупотријебили. Ја то дијете нисам пребио. Постоји видео запис на којем се види шта се тачно десило и надлежни се тим случајем баве – рекао је Ђураш додавши да је његов син био 40 минута у боловима чекајући да га одведе љекару.

Колегијум

У паузи Скупштине општине, одржана је и сједница скупштинског Колегијума, на којој је утврђен приједлог Програма рада Скупштине општине у 2020. години, те дневни ред предстојећег засиједања 12. децембра, допуњен са још неколико тема. Испред начелника општине стигао је приједлог да се у списак тема уврсти и одлука о укључивању у трезорски систем пословања Дома здравља, а други овлашћени предлагачи на дневни ред су уврстили разрјешење члана Комисије за избор по јавном конкурсу за именовања у Дому здравља, и именовање новог члана, те измјене Статута ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“.

 

Related posts

Почело изливање темеља за светосавску салу

admin

ПРЕДСТАВА ОГОЛИЛА ЗАМКЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

admin

ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ГОДИШЊЕГ БОРАЧКОГ ДОДАТКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još