ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Највише стипендиста техничких наука и медицине

Град Дервента из буџета ове године стипендира укупно 168 студената јавних факултета и 20 надарених ученика средњих школа, а међу градским стипендистима највише је студента факултета техничких наука и то 37 и медицинских факултета 23.

Подаци су то из Информације о ступендирању студената и ученика у школској 2021/2022. години, коју је Скупштина града усвојила на посљедњој сједници, а за подршку студентима и ђацима из буџета се на годишем нивоу издваја око 200.000 КМ.

Дервентских 168 стипендиста знање стиче на 22 високошколске установе, а осим техничких наука и медицине, међу најбројним су студенти природно – математичког факултета који похађа 13 Дервенћана. Високо образовање на филозофском факултету стиче 11 студената, право и техничку школу струковних студија похађа по осам студената из Дервенте, а безбједносне науке, умјетност, архитектутуру, грађевинарство и економију студира по седам Дервенћана. Будућих академских суграђана међу стипендистима има и  на електротехничком, филолошком и богословском факултету, пољопривредном, саобраћајном, педагошком, шумарском и факултету васпитања и спорта.

Када се ради о надареним ученицима, од 20 стипендиста 12 су ђаци Средњошколског центра „Михајло Пупин“, а шест ученика Стручне и техничке школе, те два Медицинске школе у Добоју.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић подсјетио је да су у марту ове године потписани уговори са 83 нова студента, те да је из ранијих година право на стипендију задржало 105 студената који су доставили потврду о упису у наредну годину студија.

– Стипендије су једна од мјера пронаталитетне политике коју дуги низ година проводи локална управа у Дервенти и вјерујем да ће то бити трајна тековина. На тај начин настојимо да стимулишемо младе генерације, студенте и надарене ученике средњих школа, који не користе стипендије из других извора – рекао је Пашалић.

Право на градску стипендију имају сви студенти јавних факултетa, који су први пут уписани у прву и више године студија, као и надарени средњошколци.

Исплата

Стипендије се студентима и ђацима исплаћују редовно, током девет мјесеци у години, а апсолвентима и ученицима завршних разреда шест мјесеци.

Related posts

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

admin

У ТОКУ ПРИЈАВЕ ЗА ПРОГРАМ ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ

admin

Од школе се опраштају уз музику, пјесму и поворку градом (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još