Друштво

Најезда крпеља напунила амбуланте

Доласком топлијих дана стигла је и најезда крпеља, због чега у дервентском Дому здравља дневно имају пет – шест интервенција уклањања крпеља, а викендом се тај број удупла, док ујед змије није забиљежен ни ове, а ни прошле године.

Према ријечима руководиоца Службе хитне помоћи др Давора Ђурића ујед крпеља може да изазове бројне компликације, јер се ради о преносницима великог броја заразних обољења.

–  Због тога је веома важно да се сви који примијете ујед крпља на вријеме јаве љекару који располаже специјализованом пинцетом за уклањање крпеља. Реакција на ујед може се јавити чак и мјесец послије уједа и веома је важна правовремена реакција, односно јавити се љекару како би била примијењена адекватна антибиотска терапија. Такође, реакције на ујед крпеља најчешће се манифестују у облику кружних прстенова око мјеста уједа, а могу бити и различите величине, али и боје – објаснио је Ђурић.

Додао је да се у Дом здравља због уједа крпеља најчешће јављају људи који раде вањске послове, сакупљачи шумских плодова, али и дјеца.

– Повећан број случајева током викенда изазван је боравком у природи или у шуми. Иначе, тенденција пораста убода, односно уједа крпеља јесте то што је све мање њихових природних станишта, тачније што нема довољно животиња на које су се крпељи раније „лијепили“ – појаснио Ђурић нагласивши да је веома важан преглед послије боравка у природи, посебно дјеце.

Руководилац Службе за хигијенско – епидемиолошку заштиту Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић истакла је да се не мјесто на којем се крпељ налази не смије премазивати, нити гњечити.

– Гњечењем се избацује садржај из желуца и цријева крпеља, у којима се налазе бактерије које узрокују обољење, у кожу убоденог. То значајно повећава вјероватноћу заразе. Крпељи се ваде пинцетом очишћеном алкохолом и то уједначеним покретом док ујед не попусти – казала је др Бјеговић Ђујић.

Када се ради о змијама, др Бјеговић Ђујић истиче да се на нашим просторима могу наћи само двије врсте отровних змија, поскок и шарка.

–  Већ неко вријеме у дервентском Дому здравља нисмо забиљежили случај уједа змије. С обзиром да све отровне врсте припадају једној фамилији, у случају уједа ефикасан је један исти серум против змијског уједа – објаснила је др Бјеговић Ђујић додајући да се случајеви уједа змије најчешће прослеђују на инфективно одјељење.

– У случају уједа змије, потребно је имобилисати повријеђени дио тијела, пити доста течности, остати смирен и јавити се љекару – нагласила је.

С обзиром да у читавој БиХ тренутно влада несташица серума против уједа змија, из Института за јавно здравство РС истакли су да очекују да серум у скорије вријеме стигне у здравствене установе, те су позвали грађане на опрез током боравка у природи.

Комарци

Када се ради о уједима комараца, у Служби хитне помоћи ове године забиљежено је тек неколико случаја алергијске реакције. Др Давор Ђурић објашњава да се алергија на ујед комарца најчешће манифестује код дјеце због другачијег имунолошког система.

Related posts

Почела исплата
накнаде од 750 КМ

Derventski List

Дио Гаковца у
четвртак без струје

Derventski List

Пољопривредницима бесповратна средства са набавку механизације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još