Култура

Најмлађи показали глумачко умијеће

Млађа група полазника школе глуме у Дервенти, која је под окриље Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ окупила тридесетак полазника, вечерас се премијерно представила публици мини представом под називом „Свађа играчака“ предвиђеној за дјецу од око 12 година.

Ради се о првој у низу изведби у оквиру мини ревије представа које ће се одржати ове седмице.
Овај позоришни комад настао је по тексту Бранкице Радоњић, а носи поуку о брисању предрасуда и прераном осуђивању, а како истиче дипломирани драматург и уједно и ментор и водитељ школе глуме Синиша Тешановић, 13 полазника групе основаца ће публици покушати да дочарају колико смо заправо сви у сржи исти.
– Вечерашња представа садржи једну дивну поуку, а то је да смо заправо сви исти у сржи, а кроз надметање играчака које све имају исту сврху, да унесу радост и разиграју дјецу, пројектоваћемо то и на људе. Након представе, дјеца су извела сценски колаж у којем смо хтјели да покажемо чисту глуму, односно то да ми као глумци не будемо неко други него да будемо ми на милион различитих начина – рекао је Тешановић додавши да је школа своја врата отворила у септембру и да од тада није престајала са радом.
– Радили смо од септембра и надам се да ћемо наставити да радимо до краја децембра, ако не буде неких велики проблема што се тиче услова које диктира епидемија. У складу са свим обавезама полазника и здравственим стањем, пробе смо имали два до три пута седмично – објаснио је Тешановић.
Група средњошколаца која броји десет полазника, те старија група представиће се позоришним комадима у сриједу и у петак, а мини ревији представа које су планиране за ову седмицу као инспирација је послужило одржавање Омладинског фестивала у Дервенти прошле године.
– Хтјели смо да направимо једну мини ревију с обзиром да је прошле године одржан Омладински фестивал у Дервенти који је изазвао велику заинтересованост и окупио велики број посјетилаца, те смо одлучили у складу са свим епидемиолошким мјерама и ове године организујемо сличну манифестацију са нашим полазницима – објаснио је Тешановић додавши да се у школи надају након ових наступа повећању броја заинтересованих за глуму, а посебно појачању од стране мушке популације.
Неке од полазница из групе која је вечерас својим глумачким умијећем испунила просторије библиотеке истакле су да по први пут представљају оно што су припремали од септембра, а да је искуство које су досад стекле јако позитивно.
– Одувијек сам жељела да се опробам у глуми и сви из моје породице су ме подржавали да кренем у ову школу, тако да сам испунила жељу и забавила се – рекла је четрнаестогодишња Матеа Илић, а са њом се сложила Теа Живковић, додавши да је било занимљиво припремати се за улогу играчака.
– Сви глумимо различите играчке што нам је донијело много смијеха, а и по први пут смо се укључили у глумачки свијет – рекла је Теа, док је Елена Кузмановић истакла је да с обзиром на труд који су сви уложили у припрему овог комада, нема мјеста треми, али да су сви били веома узбуђени.

Related posts

ЖЕЛИМО ДА ЉУДИ У МУЗЕЈУ ИСТРАЖУЈУ И УЖИВАЈУ

admin

„Тајни задатак“ суочио публику са глобалним проблемом

admin

„Крокодил“ употпунио дружину

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još