ИЗДВОЈЕНОНовости

На седам дана обуставља се настава, затварају тржни центри и кафићи

Рад објеката за исхрану и пиће, фризерскими салонима, базенима, велнес центрима, скијалиштима и трговачким центрима биће забрањен на седам дана, рекла је Сузана Гашић, министар трговине и туризма Републике Српске након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Такође, све основне и средње школе у Републици Српској биће затворене на седам дана.

– Како би се спријечило ширење вируса, забрањен је рад фризерским и козметичким салонима. Забрањен је и рад базенима, велнес и спа центрима, посебно и у склопу угоститељских објеката за смјештај. Забрањен је рад скијалиштима и скијашким центрима, тржним центрима, приређивачима игара на срећу, осим приређивача интернет игара, те лутријским игара, осим класичне томболе. Забрањен је и рад установама културе, а то су позоришта, бисокопи, музеји, галерије и слично – нагласила је Гашићева.

Наглашава да је ријеч о мјестима гдје се на дужи период скупља већи број људима.

– Мјере се доносе на седам дана. Позивам грађане да допринесу спречавању ширења вируса – поручила је Гашићева.

Наглашава да је забрањен рад трговачким центрима, у којима постоји више различитих објеката заједно, гдје долази до групација већег броја људи на малом простору.

Гашићева истиче да угоститељски објекти за смјештај, могу пружати услуге смјештаја, а услуге исхране и пића од шест до 22 часа за своје госте

– Дозвољена је шалтерска достава и продаја хране и пића – нагласила је Гашићева

Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, каже да је одређени број школа захтијевао пребацивање на онлајн наставу. Ријеч је о 12 школа у Српској.

– Предложили смо Штабу да обуставимо комплетну наставу у свим основним и средњим школама, на седам дана. Настава ће бити организована онлајн. Ситуацију ћемо даље пратити – рекла је Тривићева.

Нагалсила је да се на седам дана у цијелој Српској затварају и установе културе.

– Апелујем на све грађане да све урадимо, како би дошло до смањења ширења корона вируса – поручила је Тривићева.

Милован Крчо, директор Инспектората РС, наглашава да су инспектори за два дана обавили 1.042 контроле поштовања епидемиолошких мјера.– Утврдили смо 68 случајева кршења ових мјера и издали казне у износу од 99.000 КМ. У случају драстичних мјера, објекти су затварани, а то се десило у десет случајева – рекао је Крчо.

Према његовим ријечима, с обзиром на велики број кршења мјера, оне су морале бити пооштрене.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здарвство Републике Српске, каже да је повећан број и позитивних и хоспитализованих.

– Једини начин заустављања ширења вируса је увођење рестриктивнијих мјера. Да бисмо зауставили раст броја пацијената, морамо зауставити број новозаражених. Свјесни смо да ниједна мјера није популарна, али тренутно не постоји бољи начин стабилизације ситуације пооштравањем мјера и вакцинацијом – каже Зељковић.

Према његовим ријечима, највећа концентрација вируса је код особа између 30 и 65 година.

– Мјере нису популарне, али треба да буду ефикасне. Показало се да се добар дио грађана не придржава ношења маске. Апелујемо на људе да буду максимално одговорни – наглашава Зељковић.

Каже да је јако битно да се у овом тренутку смање окупљања грађана, а да људи максимално треба да поштују мјере.

– За санирање епидемиолошке ситуације засигурно ће нам требати дужи период – поручио је Зељковић.

Related posts

Благојевић и Павловићева
најбољи спортисти Дервенте

Derventski List

Упркос штрајку грађанима
неће бити ускраћено ниједно право

Derventski List

Између двије славе имали 164 успјешне интервенције

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još