EкономијаИЗДВОЈЕНО

На тржиште ЕУ извезено 55 тона љешника

Највећи произвођач љешника у Републици Српској предузеће „Еко – Босанска Посавина“ лани је са својих плантажа у Хрватску извезло 55 тона овог језграстог воћа, а план је да засаде са садашњих око 210 хектара прошире на чак 1.000.

Плантаже двије сорте љешника простиру се на подручју Кулине, Велике Буковице, али и Божинаца, гдје је љешњак засађен на око 35 хектара и гдје би требало да буде проширен на још неколико парцела.

Технолог производње у „Еко – Босанској Посавини“ Бранислав Чокић подсјетио је да су прве саднице засађене експериментално 2013. године, а двије веће парцеле годину касније. Данас када могу да беру плодове старијих засада, обезбиједили су постројење за обраду плодова прије даље дистрибуције.

– Послије бербе, плодове сипамо у такозвани усипни кош из којег их дизалица усмјерава до система са вентилатором и бубњевима се љешник одваја од крупних нечистоћа попут гранчица и камења. Послије тога плодови иду на прање, јер се значајна количина земље може накупити на љусци. Послије слиједи сушење, гдје се из љешника извлачи влага и као такав се пакује за извоз – каже Чокић додајући да се такав полупроизвод извози у њихову фирму у Ораховцу.

– Тамо се налазе дорадни капацитети за скидање љуске, паковање и све остало за даље тржиште – додаје он.

Процес узгоја љешњака поприлично је компликован, а још више је компликована припрема земљишта за садњу.

– Када обезбиједимо парцелу, слиједе тежи послови уклањања растиња и дрвећа, чишћење земљишта, неколико година ратарења, а потом у њиве улазе багери и земљиште се припрема за садњу. Често морамо да скидамо површински слој земље и по неколико метара да би машине могле да се крећу њивама, а обавезно је прављење дренажа и канала за одводњу оборинских вода, као и приступних путева ка парцелама – објашњава Чокић.

„Еко – Босанска Посавина“ производи и саднице, првенствено за сопствене потребе, али мању количину усмјеравају  на тржиште.

Дронови

Проширење засада условљава и набавку нове технологије, а недавно су у „Еко – Босанској Посавини“ набавили дронове који ће олакшати надзор над засадима.

Related posts

Вјетар у леђа за прва три пројекта младих

admin

ОТВОРЕН ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

admin

ДЕРВЕНТА ДОБИЛА ТРИ ПРЕДСТАВНИКА У „РИТМУ ЕВРОПЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još