Друштво

Недостатак радне снаге кочи проширење стада

Ненад Кукић на око 11 дунума земљишта у Осињи води фарму оваца која је за пет година од првобитних 27 достигла више од 200 грла, а поред ентузијазма и воље за рад, главну препреку даљем проширењу стада представља недостатак радне снаге.

Кукић води регистровано некомерцијално пољопривредно газдинство и храну за овце већином сам узгаја. Како сам каже, стадо од 200 оваца изискује много рада да би се прехранило, па осим сопствених парцела, земљиште узима и обрађује у закуп.

– Стадо тренутно чине 154 овце у репродукцији, пет овнова и око 50 младих, а очекујем да до краја марта број јагњади порасте и до 120 јер стално пристижу нова – каже Кукић наглашавајући да је потребно обрадити око 100 дунума земљишта да би успио прехранити стадо.

– Стадо сваког дана поједе око стотину килограма хране и 25 бала сијена. Припремам им квалитетну храну као што су јечам, зоб, пшеница, соја, кукуруз, прекрупа и сијено, а без траве луцерке је тешко узгајати велико стадо – објашњава Кукић који обавља главнину посла на фарми, али му је испомоћ итекако потребна.

– Има доста посла и све се то некако стигне, али је највећи проблем недостатак радне снаге. Људи неће да раде, а они који хоће не могу да стигну све оно што би требало да се уради код нас неколицине већих пољопривредника – каже Кукић.

Управо је недостатак радника који би радили за пољопривредна газдинства разлог због којег не планира проширење. Данак узимају и поскупљења која су актуелна у посљедње вријеме.

– Немам више ни услова ни жеље, јер немам с ким радити и не могу да проширујем стадо. Ако човјек обрачуна зараду од продаје јагњади, половину треба одвојити за овце, а половину за остале трошкове који су раније могли да се покрију, али сада више не, јер су цијене материјала вишеструко повећане. На ивици сам исплативности без обзира на републички и општински подстицај – наглашава Кукић.

Прва грла прије пет година довезао је из Омарске, а стадо сада чине већином овце из репродукције, док су овнови из другог крда ради освјежавања крви.

Продаја

Иако нема уговорену и организовану продају, Кукић сву јагњад успијева да прода. Тренутном цијеном, која износи од 6,50 до седам марака по килограму, задовољан је, иако није она варира током године.

– Не желим да се хвалим, али код мене је квалитетна роба и људи то препознају, па се не плашим за продају. Продајем појединачно јагњад, неко тражи једно, неко двоје, неко петоро. У посљедње вријеме грла су највише била тражена за славља. Задовољан сам и цијеном, али би било далеко исплативије када би цијена јагњета, без обзира на то да ли је јесење или прољећно, била стално иста мада је то тешко регулисати – рекао је Кукић.

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРЕДСТАВЉЕН У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РТРС-а

admin

Невријеме изазвало проблеме
у дијеловима града

Derventski List

Пристижу сочне и слатке домаће лубенице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još