Друштво

Некрополу стећака у Мишинцима заштитили од зуба времена

Пројекат уређења некрополе стећака „Камење“ у Мишинцима која датира из 16. вијека, представљен је данас у Дому Хрватског културног друштва „Напредак“, а активности које су почеле 2019. године имају за циљ очување ових драгоцјености које трају дуже од пет вијекова на подручју нашег града.

Иницијатива за уређење пет стећака и њихово одржавање у даљем периоду потекла је од ХКД „Напредак“, а предсједник овог друштва и члан управе овог хрватског друштва у Сарајеву Мирко Филиповић истакао је да су стећци ријеткост у овим крајевима, али да оне споменике који су нађени, треба чувати.

– Ми смо овај пројекат радили раније, завршен је 2020. године и од тада, како је и планирано, одржавамо га. Једино, до сада нисмо успјели да али га презентујемо и осјећали смо дужност према донаторима и свима који су подржали реализацију пројекта да представимо шта смо урадили. Ријеч је о некрополи стећака у гробљу у Мишинцима који су стајали под једним храстом и неколико липа, обраслих у трњу, а које смо нашли и иницирали да буду уређени и да се ради на њиховом одржавању као великој драгоцјености. На једном од пет стећака је уклесан натпис, на писму босанчица, према којем смо добили потврду да стећци датирају из 16. стољећа, јер пише да је споменик настао у доба цара Сулејмана, односно Сулејмана Величанственог – рекао је Филиповић.

Пројекат је реализован уз помоћ канцеларије Хрватске за Хрвате изван те земље, Министарства расељених особа и избјеглица ФБиХ, те донатора, а подржан је и од стране стручњака из Земаљског музеја у Сарајеву.

Послије презентације у Напретковом дому, заинтересовани су посјетили локалитет са споменицима у Мишинцима.

 

Related posts

Изабрани најљепши ћирилични рукописи

admin

Дервента трећа у гранд
финалу „Ритма Европе“

Derventski List

Видовданско вече испред Саборног храма

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još