ИЗДВОЈЕНОНовости

Не дозволити да рат побиједи мир

Полагањем вијенаца на спомен – обиљежје код Основне школе „Никола Тесла“ и свечаним пријемом у Центру за културу у Дервенти је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Дан побједе и Дан Европе обиљежавају се 9. маја када је нацистичка Њемачка 1945. године потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Вијенце је у част страдалих положили су градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, представници СУБНОР-а и Градске борачке организације, али и представници политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, Уједињене Српске и СПС.

Градоначелник Дервенте је казао да су данашње генерације дужне да његују сјећање на страдале који су се борили часно за слободу коју данас уживамо.
– Нажалост, дозволили смо да нам се страдање догоди и почетком деведесетих година прошлиг вијека. Морамо да будемо истрајни у настојањима да очувамо мир, да не дирамо туђе, али да бранимо своје и што је најважније, да будемо људи – цитирао је градоначелник Милорад Симић патријарха Павла, те захвалио свима који су присуствовали обиљежавању овог значајног датума, честитајући свим суграђанима Дан побједе над фашизмом.
Он је додао да се дешавања и страдања не смију заборавити, али да је дужност млађих генерација да опросте.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић је подсјетио да се 9. мај обиљежава у помен на дан када је планета побијелила највећу пошаст која ју је задесила у новијој историји.
– Клице фашизма морамо да искоријенимо и да никад не дозволимо да рат побиједи мир – додао је Прерадовић подсјетивши да ће данас бити положени вијенци и на Партизановом гробљу.

Related posts

ХРАМ У МИШКОВЦИМА КРАСИ НОВИ ЗВОНИК

admin

Учитељица Наташа Плавшић понос Дервенте

admin

„Атлас злочина над Србима“
капитално дјело о истини и страдању

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još