ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Не јењава потреба за хранитељским породицама

Хранитељство је најадекватнији облик збрињавања дјеце без родитељског старања или оних који су занемарени од стране родитеља због чега у Дервенти, као и у другим градовима Републике Српске, не јењава потреба за породицама које су адекватне да преузму бригу о оваквим малишанима.

Иако Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци збрињава дјецу и омладину из читаве РС, његови капацитети су ограничени.

У дервентском Центру за социјални рад истичу да је петоро малишана из Дервенте смјештено у хранитељске породице.

– Тренутно ни једна породица у Дервенти нема статус хранитељске, док на евиденцији наше установе имамо петоро дјеце која су смјештена у хранитељским породицама изван Дервенте и у редовном смо контакту са њима. Повратне информације које добијамо од дјеце су веома позитивне и изазивају задовољство и код нас, и хранитеља и дјеце – рекла је директорица центра Маја Поповић појашњавајући да постоје јасне процедуре за стицање статуса хранитељске породице.

– Да би неко стекао статус хранитеља почетна тачка је програм који се реализује у матичном Центру за социјални рад, што заиста није тешко, а пресудна црта за овај статус је хуманост и мотивација за бригу о дјеци. Свакако, уз овај статус иду и финансијске бенефиције у виду накнаде хранитељима за обављање те функције као и дио накнаде за потребе дјетета – објаснила је Поповићева додавши да хранитељи могу да рачунају на стручну помоћ из овог центра.

Из ове установе апелују на породице код којих постоји интересовање да пруже сигурно и топло породично окружење за дјецу којима је помоћ потребна, да се јаве на адресу ове установе.

– Уз вашу љубав, стрпљење и подршку, макар једно дијете ће добити шансу да има једнаке могућности и развија се као друга дјеца. Оплеменићете свој и живот своје породице, учинити хумано дјело што је и у основи овог статуса – поручили су из ове установе.

Related posts

НА 12 ЛОКАЦИЈА „ЕКО БОКС“ КАНТЕ ЗА СМЕЋЕ

admin

„Будућност“ школа и топло
уточиште већ 75 година

Derventski List

Донирано око 475.000 КМ, хуманитарни број позван 61.011 пута

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još