Друштво

Низом прочитаних наслова његују културу читања

Највјернији чувари културе читања и дугогодишњи посјетиоци Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ и ове године су подигли љествицу када се ради о броју прочитаних књига, а у овој години највише наслова из одјељења за одрасле прочитала је Нада Нинковић и то 108, док је на дјечијем одјељењу Александар Рикановић прочитао 41 књигу.

Као и претходних година, највјернијим читаоцима уручени су поклони и бесплатно чланство за наредну годину, а Нинковићева каже да је да је за читање, још од малих ногу, увијек налазила времена.

– Одувек сам читала, и током школовања, студентских дана, па и кад није било струје, у време бомбардовања, без обзира на све моје обавезе приватне и пословне, увек сам налазила времена за читање и волела да читам, јер сматрам да књига оплемењује сваког од нас. Истовремено, то је време само за нас, па иако сви имамо различите укусе за књиге мислим да свако може и треба себи да приушти мало времена да чита и тако види неке друге светове, развије нека друга интересовања и размишљања – објаснила је Нинковићева која вријеме у пензији радо „троши“ на дружење са књигом.

– Нема дана да барем нешто не прочитам, тако да сам чест посетилац наше библиотеке, за коју сматрам да је и најлепша зграда у нашем граду и увек ми је драго да је посетим – казала је Нинковићева која је ове године највише читала дјела Орхана Памука, Нагиба Махфуза, Милана Кундере и других.

Дванаестогодишњи Александар Рикановић у дервентску библиотеку почео је да долази са само три године, када је постао члан радионице.

– Не бројим књиге које читам, па тако неке књиге прочитам по неколико пута, а омиљена ми је, за сада, „Велика енциклопедија о животињама“. Волим животиње и књиге које се баве том темом, а волим и авантуристичке романе у којима има акције, загонетки и мистерије, тако да су ми занимљиви романи из серијала „Пет пријатеља“ – казао је Александар додавши да једнако ужива и у школској лектири коју прочита и по неколико пута.

– Моји другари ме често питају да ли сам много прије рока већ прочитао лектиру, а неки ме чак замоле да им препричавам дјела – рекао је овај млади Дервенћанин.

Наслови

Награђени читаоци истичу да Народна библиотека „Бранко Радичевић“ помно прати трендове у издаваштву и своје полице редовно пуним новим насловима. Такође, додају, не мањка књига свих жанрова, с обзиром да књижни фонд библиотеке садржи и више него разноврсну жанровску понуду.

Related posts

У ОШ „19. април“ почело евидентирање будућих првачића

admin

Награђен „Кутак за рани раст
и развој“ у вртићу „Трол“

Derventski List

За базен не жале и неколико стотина марака

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još