ИЗДВОЈЕНОНовости

НОВА УЛИЦА ПОРЕД „РАДА“ НОСИЋЕ ИМЕ ПИЛОТА БОРЕ НОВИЋА

Нова улица поред бившег ГП „Рада“, која спаја Жељезничку и улицу 1. маја, а чија изградња је у току, требало би да понесе име пилота Боре Новића.

Наводи се то у приједлогу за назив улице који ће се наћи пред одборницима Скупштине општине на предстојећој сједници која је заказана за 8. октобар.

Иницијатива за назив ове улице стигла је од Златка Микеревића из Бањалуке, који је предложио да се нова улица назове по пилоту мајору Бори Новићу који је погинуо 19. новембра 1994. године у Одбрамбено – отаџбинском рату извршавајући борбени задатак управљајући авионом „ОРАО“.

Мајор Боро Новић рођен је у Јаши Томићу у Србији 30. јануара 1964. године, а са навршене четири године сели се у Доње Церане, родно мјесто својих родитеља. Похађао је Ваздухопловну војну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару, а потом и Ваздухопловну војну академију гдје је 1987. године промовисан у звање пилота са чином потпоручника. У својству пилота борбеног авиона „ОРАО“ распоређен је у Скопље, гдје је са супругом Љубицом стекао сина и кћерку.

Почетком 1992. године добија прекоманду у Ужице, а потом у Краљево, те се 23. јуна 1992. године добровољно ставља на располагање војсци тадашње Српске републике. По доласку у борбену ескадрилу на аеродрому Маховљани извршавао је борбене летове. Погинуо је 19. новембра 1994. године извршавајући борбени задатак као пилот Војске Републике Српске у рејону Цазина. У тренутку погибије Новић је имао чин капетана 1. класе, а постхумно је унапријеђен у чин мајора авијације.

Одликован је Орденом заслуга за народ и Орденом Милоша Обилића за храброст.

Породица погинулог пилота сагласна је са приједлогом да улица добија назив по њему, а иницијатива је добила и зелено свјетло општинске Комисије за утврђивање приједлога назива улице.

Related posts

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ

admin

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИСПРЕД ХРАМА

admin

Игралиште на Чардаку
добило вјештачку траву

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još