Друштво

Ново возило брише непремостиве километре

Потребне услуге и прилика за социјализацију биће још доступнији члановима Удружења родитеља, дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидитетом „Сунце“ које је добило једно од 13 возила набављених захваљујући хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“.

„Сунце“ је једно од 13 удружења која су дио Савеза Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима „Менерали“, а за које је током хуманитарне акције, која се сваке године одржава под покровитељством предсједнице РС, прикупљан новац за набавку нових возила која ће служити за превоз чланова ових удружења.

У акцији која је одржана протеклог децембра прикупљено је 619.000 КМ, чиме је набављено 13 возила за превоз дјеце са потешкоћама у развоју, а она су представљена јуче испред Палате Републике у Бањалуци.

Предсједница Савеза „Менерали“ Татјана Спасојевић казала је да 13 удружења која су добила нова возила окупљају око 2.500 дјеце са интелектуалним потешкоћама.

– Предсједници Жељки Цвијановић представили смо возила која су набављена захваљујући акцији „С љубављу храбрим срцима“, а у наредном периоду наставићемо да у сарадњи са институцијама РС набавимо возила и за друга удружења којима је потребно, како би сви имали обезбијеђен превоз. Акција је била изузетно успјешна и она је круна заједничког рада и дјеловања институција, невладиног сектора и грађана Српске – казала је Спасојевићева додавши да је значај ове набавке немјерљив како за кориснике тако и за њихове породице.

– Многи ће по први пут имати организован превоз, јер је до сада у малом броју општина и градова био организован превоз за дјецу и младе са потешкоћама  у развоју, а ова набавка ће учинити доступним специјалистичке услуге и друге активности дјеци из руралних дијелова, што је заиста значајно – рекла је Спасојевићева која је и предсједница удружења „Сунце“.

– Ново возило ће засигурно олакшати досадашњи рад за свих наших 174 корисника, а посебно за око 30 корисника који користе превоз, али и члановима њихових породица – истакла је Спасојевићева.

Предсједница РС Жељка Цвијановић истакла је понос због успјешно проведене акције.

– Ја сам поносна што је Република Српска показала поново своје велико срце и наравно да из свега тога можемо само да извучемо закључак да је солидарност нешто што његујемо и треба да његујемо – рекла је Цвијановићева.

Пријему код предсједнице Српске присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић који је подсјетио да је у протеклом периоду уведено и право на накнаду родитељу – његоватељу.

– Кроз измјене Закона о дјечијој заштити увели смо и право на накнаду родитељу – његоватељу, на чему смо радили са овим савезом, а у циљу унапређења положаја и статуса породица чијој дјеци је потребна њега – рекао је Шеранић.

Захваљујући подршци Градске управе и донатора, удружење „Сунце“ у августу прошле године набавило је комби чиме је превоз корисника додатно олакшан.

Related posts

„Маштовница“ чека нову групу малишана

admin

Чист димњак и исправне
инсталације за мирну зиму

Derventski List

ЛОВЦИ ПРЕКО НИШАНА ОДМЈЕРИЛИ ВЈЕШТИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još