ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нову генерацију средњошколаца чиниће 11 одјељења

У двије дервентске средње школе у школској 2022/2023. години биће уписано 11 одјељења првих разреда, а ђацима ће бити доступна већ позната трогодишња и четворогодишња занимања, уз одређене измјене у броју ученика по одјељењима.

Како су истакли у Стручној и техничкој школи и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ припреме за упис нове генерације ученика увелико су у току, а послије зеленог свјетла из Министарства просвјете и културе Републике Српске за планове уписа слиједи расписивање конкурса.

За разлику од плана школа, министарство је у појединим одјељењима предвидјело већи број ученика, која ће умјесто предложених 20 бројати по 24 ђака.

Према одобреном плану уписа, у Стручну и техничку школу биће уписано шест одјељења и то по једно одјељење техничара ЦНЦ технологија, агротехничара, пословно – правних техничара, царинских техничара, кувара и комбиновано одјељење обрађивач метала резањем – бравар заваривач. У тој школи потврђено је да ће у свим одјељењима бити дозвољен упис по 24 ђака, с тим што ће у комбинованом одјељењу бити по 12 ученика из оба смјера.

Када је у питању Средњошколски центар „Михајло Пупин“, одобрен је упис пет одјељења у оквиру три струке.

– Одобрено нам је да упишемо два одјељења гимназије са по 20 ученика у општем смјеру и рачунарско -информатичком смјеру. По 24 ђака планирано је да упишемо у одјељења техничара мехатронике и техничара информационих технологија, а у комбинованом одјељењу трогодишњег занимања аутоелектричар – електроинсталатер биће мјеста за по 12 ученика из оба смјера – истакли су у тој школи додавши да је првобитно било планирано да буде уписано и једно одјељење техничара рачунарства и програмирања, али да овај приједлог није добио зелено свјетло из министарства.

Ове године, основну школу на подручју Дервенте завршава више од 200 ђака који ће за упис у средње школе, по досадашњој пракси, имати на располагању јунски и јулски уписни рок.

Related posts

УКИНУТА КУЋНА ИЗОЛАЦИЈА

admin

ЗАШТО ДА УПИШЕМ: МЕХАТРОНИКА

admin

Република Српска је
слободна и трајна

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još