ИЗДВОЈЕНОНовости

Обиљежено 76 година од ослобођења Дервенте

Славећи ослобођење Дервенте у Другом свјетском рату, славимо храброст људи који су се прије 76 година супроставили пошасти фашизма и вратили живот у овај град.

Истакнуто је то данас приликом обиљежавања 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, приликом чега су положени вијенци и цвијеће на спомен – обиљежје поред Основне школе „Никола Тесла“.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је најмање што можемо да учинимо јесте да се присјетимо свих који су учествовали у Народноослободилачком рату и који су положили животе за слободу коју данас уживамо.

– Тог 19. априла 1945. године храбри људи су ослободили Дервенту од пошасти против које се борила читава Европа, али и цијели свијет. У средини која је забиљежила толико страдања, толико расељених лица, туга и невоља, дошли смо до тога да данас живимо слободно. Поносан сам на чињеницу да напредак постоји, а највећа тековина  је нормализација средине, о чему говори чињеница да имамо три различите богомоље у кругу од 200 метара и да се ниједан човјек не разликује по имену и презимену – казао је Симић додавши да Дервенту данас краси завидан привредни развој, висока стопа запослености и извоза.

Нагласио је да ће у складу са досадашњим опредјељењем, у сарадњи са СУБНОР-ом, бити вођена посебна брига о споменицима жртвама НОР-а, подсјетивши да су до сада обновљени споменици у Појезни, Агићима, Календеровцима, Дубочцу и Новим Лужанима.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је његов дјед био учесник рата, потом његов отац и на крају и он сам, те да свим будућим покољењима жели да добро сагледају историју и да не дозволе да се она понови.

– Морамо бити захвални свима који су дали своје животе за ослобођење Дервенте, а на концу и за ослобођење тадашње Југославије и то мора да се поштује – рекао је Прерадовић.

Једини преживјели учесник Народноослободилачког рата Спасоје Ђенић недавно је добио и захвалницу за учешће у ослобођењу Београда.

– Поносан сам на моје учешће у Другом свјетском рату и то је окосница и водиља мог живота, али ја бих поздравио сву омладину и пожелио им да извуку и неко наравоученије из наших искустава, јер је важно да се слажу, не обазирући се на разлике – казао је Ђенић те објаснио да је његова бригада 21. славонска била ударна и да кроз Дервенту прошла већ сутрадан, по њеном ослобођењу те да су од Мишинаца до Нове Веси пјешачили.

Вијенце на споменик код ОШ „Никола Тесла“, поред градоначелника Милорада Симића, положио је и предсједник локалног парламента Мирко Земуновић, делегација СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“, представници градске борачке организације, делегација Основне школе „19. април“, те делегације политичких партија СНСД-а, СП-а и СДС-а. Поводом 19. априла, организован је и пријем у Центру за културу.

Партизанско гробље

Вијенце су представници СУБНОР-а, поводом ослобођења Дервенте, осим на споменик испред Основне школе „Никола Тесла“ положили и на Партизанском гробљу.

Related posts

Утврђена коначна листа стипендиста,
потписивање уговора 9. марта

Derventski List

МАЛИШАНИ ИСПРЕД СВОЈЕ ЗГРАДЕ СУГРАЂАНИМА НУДЕ ОСВЈЕЖЕЊЕ

admin

ОДГОВОРАН РАД УПРАВЕ КРЧИ ПУТ ЗА СТАТУС ГРАДА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još